The Red Phone - Dancing like a shark  (Waardering Muziekwereld) 8+

The Red Phone - Dancing like a shark

Van de Tilburgs/Utrechtse bluesrockband The Red Phone verscheen vorige maand een debuutalbum, waarbij de bandleden voor het tot deze release kwam bepaald niet ‘over een nacht ijs’ zijn gegaan. Alle muziek is geschreven door de bandleden samen en hoewel het album reeds in 2013 werd opgenomen heeft de band ruim de tijd genomen om alle nummer te mixen en masteren.

Voor de release van Dancing Like A Shark is dus een ‘flinke aanloop’ genomen en aan het resultaat valt duidelijk af te leiden dat het album met zorg en veel accuratesse tot stand is gekomen. Niettemin vond The Red Phone naast het studiowerk ook flink wat tijd voor binnen- en buitenlandse optredens. Wat betreft het buitenland niet even over de grens gewipt, maar onder andere optredens in Polen (waar ze feitelijk zijn ontdekt als band) en zelfs IJsland!

Op de muzieksite 3voor12 wordt de muziek van The Red Phone omschreven als riff-georiënteerde bluesrock. Ik kan me niet volledig vinden in deze karakteristiek, want (alt)rock heeft minstens een even groot aandeel als bluesrock. Maar dat mag de luisterpret zeker niet drukken. In ongeveer 26 minuten flitsen tien nummers langs het luisterend oor, waarbij vier tracks de 3 minuten nauwelijks ontstijgen en de overige zes dus nog korter zijn. Dat biedt als groot voordeel dat de aandacht van de luisteraar geen enkele kans krijgt om te verslappen, maar na de finish, al happend naar adem, wel snakt naar meer van hetzelfde uit de muzikale fruitmand van The Red Phone. Opvallend is dat in diverse nummers een Hammond een actieve rol speelt, maar naar zeggen van de bandleden de Hammond ontbreekt bij live-optredens. Ik zou zeggen: hou het ‘orgel’ als onderdeel van het groepsgeluid in stand, want het vormt voor mij een extra dimensie.

Na diverse luisterbeurten kom ik tot de conclusie dat The Red Phone er met glans in is geslaagd een verpletterend debuut af te leveren dat een must is voor liefhebbers van alt- en bluesrock. Ik kijk dan ook uit naar een tweede album dat – en dat zal niemand meer verbazen – best een wat langere speelduur mag krijgen.

Biografie:

The Red Phone maakt ruige, rauwe muziek met blues- en soulinvloeden. Invloeden van Jack White, The Black Keys, Jimi Hendrix en Led Zeppelin zijn duidelijk hoorbaar. Pakkende liedjes met kop en staart. Soms oude blues in een nieuw jasje met veel invloeden van garagerock, soms meer relaxte songs waar de soul vanaf druipt.

Bassist Mathijs Vermeulen en drummer Mark ‘Tamba’ Kieboom speelden eerder samen in de Surf & Rockabilly band The Germaphonics. Frontman Seán Walsh bracht twee goed ontvangen albums uit onder zijn eigen naam en Jair Yess maakte furore met The New Hip. Nadat de vier Tilburgse muzikanten in het verleden in andere bands door heel Europa toerden, zijn zij samen aan een nieuw avontuur begonnen: The Red Phone.

Op 14 februari 2012 brachten zij hun eerste EP uit. Een mini-cd met 5 erg gevarieerde songs. De song “Sonny Boy” werd gebruikt in de Nederlandse actiefilm Black Out (2012) met onder andere Katja en Birgit Schuurman. Een paar maanden na het uitkomen van de EP werd de band ontdekt in Polen, waar zij in juni en oktober van 2012 in totaal zes shows hebben gedaan. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een album.

Line Up

Seán Walsh: Gitaar en zang / Mathijs Vermeulen: Basgitaar en backing vocals / Mark Kieboom: Drums en backing vocals / Jair Yess: Gitaar, toetsen en backing vocals

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex