The Grand Undoing - Sparks rain down from the lights of love  (Waardering Muziekwereld) 8

The Grand Undoing - Sparks rain down from the lights of love

Singer-songwriter Seth Goodman, uit Boston Massachusetts schreef alle 10 songs voor zijn derde album. Hij zong, speelde gitaar en bas op alle songs en produceerde de cd uitstekend. Goodman is geen schitterende zanger, maar hij kent zijn beperkingen en weet er iets goed van te maken. Hij klinkt in ieder geval overtuigend.
Hij noemt zijn muziek post-rock Americana. Ik hoor eigenlijk alleen maar poprock. Het beestje moet een naam hebben, toch? Zijn teksten gaan over vervreemding en sterfte of sterfelijkheid. Maar dan in de zin dat het niet depressief overkomt. Hij hoopt zelf dat zijn songs kracht zullen geven, dat ze zullen inspireren en een opmonterend effect zullen hebben. Of hij dat zal bewerkstelligen is nog maar de vraag, want zijn stem klinkt nogal onvolwassen. Al klinken de vocale harmonieën schitterend. Zijn muziek heeft wel een zeer directe stijl. Soms ook wel theatraal zoals bij Elvis Costello en ook wel Bowie af en toe het geval was.
Je kan de songs op deze cd onderverdelen in vier categorieën, namelijk zacht, gekoeld, angstig en intens. Zacht zoals in de georkestreerde ballad ‘Lady In Gray’, gekoeld als in het sfeervolle ‘The Winter’, angstig zoals in ‘Living In Amber’ en intens zoals in de garagerocker en licht punky ‘Let The Ball Go’. Ook de jaren 1970 hoor je duidelijk weerklinken. Vele songs zijn georkestreerd met strijkers (viool, cello) en blaasinstrumenten (klarinet, sax en fluit) en hoor je af en toe een pedal steel. Het is zeker geen voorspelbare muziek en de arrangementen zijn gedurfd en zeker de moeite waard om eens uit te spitten.

Auteur: Peter Jacobs

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/the-grand-undoing-sparks-rain-down-from-the-lights-of-love

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 november 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex