The Maes - The Maes (Waardering Muziekwereld)

The Maes - The Maes

Eerst was er ‘The Mae Trio’ maar na het vertrek van oprichters Anita Hillman werd deze folkgroep gereduceerd van drie naar twee tot ‘The Maes’, nu nog bestaande uit de zussen Maggie en Elsie Rigby. Met een eerste album dat naar de nieuwe groepsnaam werd vernoemd brengen deze twee Australische zingende zusjes uit Melbourne tien zelfgeschreven folkliedjes waarop Maggie op banjo en gitaar speelt en Elsie de viool en de mandoline hanteert. In totaal hebben ze als ‘The Mae Trio” met debuutplaat Housewarming en diens in Nashville, Tennessee opgenomen opvolger Take Care Take Cover wel al twee platen in hun discografie staan.

Het nieuwe album The Maes werd met verschillende producers opgenomen in Canada, Ierland, Schotland en Australië en kan dus terecht een internationale plaat genoemd worden. Geopend wordt er met het op single verschenen liedje Treat You Better (zie video) waarna het frêle Half Moon Bay volgt. Via het op Ierse traditionele folkmuziek geïnspireerde nummer Head Over Heels komen we terecht bij het intimistische, verhalende folkliedje Driving Ali Through Mining Towns. Ze houden het trouwens door het hele album sober en intiem met minimale instrumentale begeleiding van banjo, fiddle of mandoline en wat percussie. Ook de nummers Get Your Act Together, de prachtige ballad When I Found You en het aan Gillian Welch herinnerende Sunrise horen thuis in de categorie ‘intimistische songs’. De zussen zingen bij zowat elk nummer harmonieus samen zoals alleen maar zussen kunnen doen en ze doen ons daarbij natuurlijk denken aan de Zweedse zusjes Söderberg van folkduo ‘First Aid Kit’. De liedjes Tenderness And Alcohol, het fragiele February Bride en de uptempo gebrachte albumafsluiter Stay Home zijn daar volgens ons de best kenmerkende bewijzen voor.

We voorspellen dan ook een mooie muzikale toekomst voor de Rigby-zusjes van ‘The Maes’ want wie zulke mooie liedjes kan schrijven en ze nog mooier kan zingen verdient voor lange tijd een prominente plaats in te nemen in de wereld van de intimistische folkmuziek, daar waar ook Joni Mitchell, ‘The Wailin’ Jennys’ en ‘Crooked Still’ zich thuis voelen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2019/JUNI1/CD5.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 juli 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex