Sue Sergel - Beneath the willow tree  (Waardering Muziekwereld) 9

Sue Sergel - Beneath the willow tree

Sue Sergel is Brits, maar woont al sinds haar 22ste in Zweden. Nu is deze zangeres en songschrijfster 63 jaar. In de jaren 70 en 80 was ze een prominente bluesmuzikante in Zweden. Van 1995 tot 2007 stapte ze uit de muziekbusiness, ging terug studeren en werd lerares Engels. Maar na twaalf jaar begon het weer te kriebelen en in 2008 bracht ze een ‘comeback cd’ ‘Move Into The Light' uit. Eind vorig jaar verscheen ‘Beneath The Willow Tree’, die ons nu pas bereikte. 
Op haar website noemt ze haar muziek “blues tinted Americana”. Ik heb de cd een paar keer beluisterd en lang gezocht naar dat stukje blues. Jammer genoeg heb ik daarvan niets ontdekt. Dit album is gewoon Amerikaanse folk, pure Amerikaanse folk. 
Je hoort een akoestische gitaar, een contrabas en hier en daar wat elektrische gitaar. De opzet was om een intieme en gevoelige plaat op te nemen. Dat is gedeeltelijk gelukt. Maar de songs raken niet. Er blijft geen enkele song hangen en niets is meezingbaar. En dat komt omdat Sue een zeer broze stem heeft. Niks mis mee zal je zeggen, want er zijn genoeg artiesten die het met minder moeten doen of gedaan hebben. Denk maar aan Johnny Cash tijdens de American Recordings of Leonard Cohen. Maar die mensen hebben karakterstemmen en die weten er ook iets mee te doen. Sue heeft geen mooie stem en ze weet ze eigenlijk niet zo best onder controle te houden. Bij sommige nummers zingt ze op het randje van of zelf een beetje vals. Ze wekt geen emoties op en weekt er zeker geen los. Alle twaalf songs kabbelen een beetje voort en bijna bij elke song eindigt ze met een ‘heahyeahey’, meestal niet toonvast en totaal niet passend. Bovendien zingt ze heel zagend en slaapverwekkend. Wie houdt van pure folk en van een klagende stem zit met Sue helemaal goed!

 

Auteur: Peter Jacobs

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/sue-sergel-beneath-the-willow-tree

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 september 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex