Stephanie Hatfield - Out this fell  (Waardering Muziekwereld) 8

Stephanie Hatfield - Out this fell

Stephanie Hatfield is waarschijnlijk een nieuwe naam voor de meesten in het Verenigd Koninkrijk. Op de cover van haar album Out This Fell staat Stephanie zelf heel prominent afgebeeld en er is geen echte hint in de cover over het genre van de muziek die het album bevat. Stephanie's bio beschrijft haar als "moeiteloos navigeren tussen meerdere genres" en rock, pop, country en folk zijn allemaal te horen op dit album. Het is duidelijk dat het om muziek gaat die gericht is op een breed potentieel publiek en zich niet beperkt tot eenn specifiek genre.

Out This Fell is Stephanie's vierde album en werd door haar man, Bill Palmer, in hun thuisstad Santa Fe geproduceerd, waar ze een behoorlijke lokale aanhang en hij een lokale studio heeft. Stephanie komt oorspronkelijk uit Detroit met een Kentucky hillbilly erfenis. Ze heeft veel gezien en meegemaakt in haar leven en gebruikt haar ervaringen en emoties om in haar songwriting te verwerken. De muziek zelf wordt professioneel gespeeld en geproduceerd met een duidelijke popsausje, versterkt door de mastering van Frank Arkwright van Abbey Road Studio's, allemaal gecreŽerd om Stephanie's zang te ondersteunen. Als potentiŽle luisteraars een link willen leggen in de muziek, dan is haar muziek het beste te karakteriseren als de klank van Brandi Carlile en Calexico met popinvloeden die teruggaan tot de sound van Carly Simon in de jaren '70.

Alle tien de nummers zijn zelf gecomponeerd en Away Gently trapt het album af met rinkelende gitaren, bekkengeluiden, een indringende beat met indringende zang die de verloren liefde betreuren. Het volgende nummer, Day Or Decades, heeft een tekst gaat over een mental breakdown en heeft een meer rock-georiŽnteerd gitaar- en zanggeluid. Vervolgens gaan we naar het naoorlogse ItaliŽ voor de lead-single Gone Gone Gone, die gebaseerd is op de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Huilende coyotes staan op het volgende nummer In The Woods. Op Not Her laat het Zuidwesten zich voelen met vioolklanken en Mexicaanse trompet in de mix. Stephanie buigt haar krachtige balladspieren op Never Go Away dat gaat over emotionele pijn. We zijn terug in het Zuidwesten met de Spaanse gitaar op de voorgrond in Lucy die de emoties verkent, die verbonden zijn met het verlangen naar een ander. In haar jongere jaren had Stephanie operalessen en dat komt goed van pas op River Still Runs. Stephanie overpeinst de uitdagingen van de bewoners van haar woonplaats Detroit in Michigan met slide en akoestische gitaren. Het album sluit rustig af met Sweetness Does dat reflecteert naar een liefde die na de dood voortduurt.

Als een onafhankelijke release zonder steun van de platenmaatschappij zullen sociale media, digitale platformen en streamingdiensten een fundamentele rol spelen om Out This Fell onder de aandacht bij het beoogde publiek te krijgen. Hoewel de muziek gemakkelijk in het gehoor ligt, goed gespeeld en met goede zang geproduceerd wordt, is het album niet grensverleggend maar biedt niettemin flink wat variatie laat zich op een aangename wijze beluisteren. De lead single Gone Gone Gone is een goed voorbeeld van Stephanie's stijl en het totale album, dus als je dit nummer leuk vindt, wil je haar muziek misschien verder verkennen.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 februari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex