Steel Blossoms - Steel Blossoms  (Waardering Muziekwereld)

Steel Blossoms - Steel Blossoms

De vijver met Amerikaanse rootsmuziek zit momenteel overvol, maar de gouden keeltjes van Steel Blossoms zou ik er zeker uitvissen. Het debuut van het Amerikaanse duo Steel Blossoms trok mijn aandacht dankzij de aanstekelijke en vlijmscherpe openingstrack, maar op de rest van het debuutalbum van het Amerikaanse tweetal hoor je pas hoe goed Sara Zebley en Hayley Prosser zijn. Het tweetal uit Pennsylvania, dat een paar jaar geleden een baan voor de klas verruilde voor het onzekere muzikantenbestaan in Nashville, heeft een zwak voor traditionele countrymuziek en honky tonk, maar is ook niet vies voor countrypop of voor songs die net wat buiten de lijntjes van de traditionele countrymuziek kleuren. Prima debuut als je het mij vraagt.

Er verschijnen momenteel zo ontzettend veel albums die in het hokje Amerikaanse rootsmuziek passen dat het me soms duizelt. Het betekent dat veel albums in deze categorie bij de eerste noten een onuitwisbare indruk zullen moeten maken om niet voorgoed in de vergetelheid te raken. Het Amerikaanse duo Steel Blossoms heeft dat goed begrepen. De openingstrack van het titelloze debuut van het tweetal valt op door de fraaie titel, Youíre The Reason I Drink, maar ook door twee mooie stemmen, die fraai bij elkaar kleuren. 
Youíre The Reason I Drink is een buitengewoon aangenaam deuntje met invloeden uit de country en honky tonk, waarin de vriendjes van de twee leden van Steel Blossoms op fraaie wijze worden gefileerd. Het is een deuntje dat in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van traditionele countrymuziek, al is het maar omdat de dames van Steel Blossoms een fraaie snik in de stem hebben. 
Persoonlijk vond ik het eerste album van Sara Zebley en Hayley Prosser echter pas echt indrukwekkend worden in de tweede track, waarin het tempo laag ligt, de instrumentatie bijzonder subtiel is en alles aankomt op de stemmen van het tweetal. Het is een combinatie die op het debuut van Steel Blossoms vaker terugkomt.

Sara Zebley en Hayley Prosser komen uit Pennsylvania, zijn al lang bevriend en stonden een paar jaar geleden nog voor de klas. Uiteindelijk besloten ze hun dromen na te jagen en verruilden ze Pittsburgh voor Nashville, Tennessee. Het levert nu een album op dat zich wat mij betreft weet te onderscheiden van de meeste andere albums die momenteel in het genre verschijnen. 
Steel Blossoms doet dit deels met traditioneel klinkende countrymuziek, die met een beetje fantasie zo uit de jaren 70 zou kunnen stammen. Steel Blossoms blijft echter zeker niet hangen in de jaren 70, maar vindt ook aansluiting bij de Nashville countrypop van het moment. Het duo graaft hiernaast wat dieper in opvallend ingetogen tracks waarin je pas goed hoort hoe mooi de stemmen van Sara Zebley en Hayley Prosser zijn en hoe mooi ze bij elkaar kleuren. 

Het nu verschenen titelloze album van Steel Blossoms is het officiŽle debuut van het tweetal (in eigen beheer brachten ze eerder al eens een album uit), maar je hoort goed dat Sara Zebley en Hayley Prosser al wat langer muziek met elkaar maken. Je hoort ook dat de muziek van Steel Blossoms in de smaak is gevallen bij de platenbazen in Nashville, want het debuut van het tweetal is hoorbaar volgespeeld door gelouterde muzikanten. 
Liefhebbers van moderne countrypop of wat alternatievere countryvormen, zullen de muziek van Steel Blossoms mogelijk net wat te traditioneel vinden klinken, maar rootsliefhebbers die niet vies zijn van authentieke country klanken en die een zwak hebben voor vrouwenstemmen met de voor het genre zo kenmerkende emotie, zullen veel van hun gading vinden op het debuut van Steel Blossoms. 
Ik bleef zelf in eerste instantie een paar keer hangen bij de geestige openingstrack van het album, maar ook op de rest van het album laten Sara Zebley en Hayley Prosser horen wat ze in huis hebben. Ik heb zomaar het idee dat Steel Blossoms een blijvertje is.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2019/05/steel-blossoms-steel-blossoms.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 juni 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex