Spike Flynn - Just this side of here   (Waardering Muziekwereld)

Spike Flynn - Just this side of here

Spike Flynn is een Australische singer-songwriter woonachtig in Sydney, maar zijn voorouders kwamen uit Ierland en Schotland. Een veroordeelde voorouder van hem werd in 1823 verbannen naar toenmalige kolonie AustraliŽ. Voor een aantal reporters van de EuroAmericanaChart is hij geen onbekende, zijn debuutalbum Itís Alright uit 2010 wist een hoge positie op hun maandelijkse lijst te halen. Het album kreeg ook een lovende recensie van mijn Johnnyís Garden-collega Rein van den Berg.

Just This Side Of Here is intussen het derde album van geboren verhalenverteller Flynn. In zijn liedjes combineert hij fictie met autobiografische elementen. Zo bestaat de in Minstrel Man bezongen persoon echt, net als het huis van zijn grootvader en de spoorweg. Vooral het fraai, lang uitgesponnen, meer dan tien minuten durende Hey Girl bevat veel autobiografische elementen.

Liedjes die vaak gesitueerd zijn op het platteland, Spike is oorspronkelijk afkomstig van een klein stadje in het centrale westen van North South Wales. Zijn Ierse wortels worden niet verloochend in het ontroerende, nostalgisch aandoende Father OíConnor, een hoofdrol is hier weggelegd voor violist Andrew Clermont. Misschien nog fraaier is diens bijdrage in Incident In The Story Desert. Maar ook de bijdrages van Anatoli Torjinski (cello), Tim Watts (contrabas), Matthew Richards (flugelhorn) zijn waardevol. Die inkleuring van zijn vakkundige begeleiders is steeds sfeer-verhogend

Een belangrijke rol speelde Gary Brown. ďGary Brown owns the studio at which Just This Side Of Here was recorded. It was a long and at times difficult process, for many different reasons, and Gary is just a fellow who is patient and supportive as well as skilful at recording. He also played slide guitars on the album. Making an album like that, and doing it independently, requires a lot more work and time than most people perhaps realise. Having supportive, understanding collaborators is important.Ē, aldus Spike.

Spike volgt in tijdloze liedjes met succes de lange traditie van verhalenvertellers als Guy Clark, Townes Van Zandt en John Prine. Het vaak ontroerende Just This Side of Here is na A Pair of Dreamers van Justine Wahlin het tweede album dit jaar van Australische bodem, dat veel indruk op mij maakt.

Recensent: Theo Volk

Bron: www.johnnysgarden.nl

Deeplink: https://johnnysgarden.nl/spike-flynn/

  

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex