Son Of The Velvet Rat - Dorado  (Waardering Muziekwereld)

Son Of The Velvet Rat - Dorado

Son Of The Velvet Rat is gebouwd rondom songwriter Georg Altziebler en zijn echtgenote Heike Binder. Dorado is alweer het zesde album, maar voor mij is dit het eerste album dat ik onder handen krijg. Tot 2013 huisden dit Oostenrijkse duo nog in de bergen van Tirol, maar sindsdien is de Californische woestijn rond Joshua Tree hun vaste stek geworden en zo kunnen we bijna gaan spreken van de omgekeerde wereld.

Deze omgeving moet hen wel de inspiratie hebben gegeven om voor Dorado tien nieuwe originals te schrijven. Americana met folkinvloeden, maar dan wel van de donkere kant want de teksten en het brengen van deze nummers voelen bijzonder zwaar en melancholisch aan. Desalniettemin bijzonder mooi geschreven teksten waardoor de songwriters in CaliforniŽ er enige vorm van concurrentie bij krijgen.

Een mix tussen Townes Van Zandt en Tom Waits en met een vaste inbreng aan kwaliteit. Zeer sterk gebrachte nummers en daar zal producer Joe Henry meer dan een hand in hebben gehad. Iemand die ook richting Southern California wist te verhuizen is Victoria Williams en deze alt.country-zangeres is te horen op Blood Red Shoes. Nummers als Copper Hill en Surfer Joe worden ook mede gedragen door de sterke inbreng van blazers als een trombone en saxofoon.

De wederhelft van Georg komt op het nummer Sweet Angela bijzonder sterk voor  de dag waardoor haar accordeon nog een extra dosis weemoed weet te geven aan dit aangrijpende nummer.

Sterk album, deze Dorado, en voor mij staat de muziek van Son Of The Velvet Rat nu blijvend in het geheugen gegrift.

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: http://www.rootsville.eu/2015%20album%20reports/2017/reports/son%20of%20the%20velvet%20rat.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 maart 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex