Slowman - Happy boy  (Waardering Muziekwereld) 8

Slowman - Happy boy

Dat de Zweed Svante “Slowman” Törngren een fantastische singer-songwriter is, dat wisten we natuurlijk al wel langer, maar met z’n derde album overtreft hij toch echt wel onze stoutste verwachtingen! Wat een mooie plaat is dat geworden, zeg! Vol met bijzonder aangenaam wegluisterende pop- en rockliedjes met her en der ook nadrukkelijk enige rootsinslag. Mochten dit de States zijn, dan zouden we wellicht spreken over AOR, zich voornamelijk op een publiek van volwassenen richtende rockmuziekjes. Een vlag die deze liedjeslading ons inziens grotendeels wel dekt.

Törngren toont zich in heel wat van de hier gebrachte deuntjes een meester in het verklanken van gevoelens. Grote zowel als kleine. En niet zelden herinnert hij daarbij aan de één of andere gerenommeerde vakcollega. Van Elliott Murphy tot Bruce Springsteen, van Steve Forbert tot Ray Davies, van Warren Zevon tot Bruce Hornsby of Willy DeVille, allemaal passeerden ze bij het beluisteren van “Happy Boy” in onze gedachten wel even de revue. En dat zou ik nu niet meteen slecht nieuws durven te noemen.

Van de heerlijke, buitengewoon catchy uit de hoek komende Heartland rock van “Time” tot de al even mooie pianoballade “Nothing To Pretend”, van het enkele tellen lang op een bluesy golf surfende “Into Gold” tot het hoegenaamd perfecte popdeuntje “Little Berlin”, van de ook al voor veelvuldig gebruik op Radio 1 geschikte en ons volop aan het recentere werk van opper-Kink Ray Davies herinnerende trage “Every Heart Is Crying” tot het voorwaar heel even voorzichtig jazzy aandoende titelnummer en alles wat dan nog volgen moet, dit is echt zonder uitzondering klasse-spul!

In een rechtvaardige wereld zou Svante Törngren na dit album met een gerust gemoed kunnen gaan rentenieren…

 

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex