Shelley King - Building a fire  (Waardering Muziekwereld) 9

Shelley King - Building a fire

Net als z’n voorganger, het goed en wel een jaar of vier geleden ook al samen met John Magnie, Tim Cook en Steve Amedée van de Subdudes ingeblikte “Welcome Home”, is ook Shelley King’s zevende weer een echte moordplaat geworden. En de titel ervan is wat ons betreft dan ook zeer op z’n plaats. “Building A Fire” indeed! De knappe Texaanse etaleert hier andermaal twaalf songs lang welk een vocaal oertalent ze wel is. Beter kom je ze naar onze bescheiden mening dezer dagen niet al te vaak meer tegen…

“Building A Fire” is wat je noemt een roots-totaalpakket. Het beste van meerdere werelden onder één dak. Je hoort hier zo bij herhaling bijvoorbeeld zowel Austin, New Orleans als Muscle Shoals in terug. Van bluesy ballades en gospeleske momenten tot zydeco en met country flirtende swamp pop, maar vooral tonnen aan soul zijn je deel! Met tal van nagenoeg onweerstaanbare eigen deunen als hoogtepunten. Als daar zijn bijvoorbeeld de heerlijk relaxte, zo ongeveer meteen tot meezingen uitnodigende rootspopdeun “The Ones You Don’t See Coming”, het onder meer door de fiddle van gast Warren Hood nadrukkelijk richting country-oorden gestuwde “1940’s Eyes”, het bedaard rockende een wel heel erg positieve boodschap uitdragende “Hard Times Are No Match For Sweet Dreams” of het gevoelige, vrijwel ogenblikkelijk door de geweldige samenzang erin opvallende “Moonlight”.

Van de twaalf deunen hier komen er overigens maar liefst tien uit de koker van King zelf. Eentje daarvan, het buitengewoon sensueel aan de man gebrachte “Things You Do”, schreef ze samen met collega Floramay Holliday, de rest gewoon in haar dooie eentje. Enkel de prachtige sleper “I Know I’ve Been Changed” en het “groovy” “When I Go Away” blijken vreemde eenden in de songbijt. De eerste – moderne gospel van het beklijvendste soort! – is op voortreffelijke wijze naar het hier en nu vertaald traditioneel songgoed, voor de tweede ging King te leen bij de vermaarde Larry Campbell.

Voor de productie tekende King samen met de tandem Magnie-Amedée weer zelf. En aangevuld met Marvin Dykhuis en Sarah Brown vormde dat drietal ook de “core group” bij het tot stand komen van “Building A Fire”. Muzikale gasten als de al genoemde Warren Hood, Cindy Cashdollar, Carolyn Wonderland, Taylor Tesler, Robert Cline Jr., Russell Mefford, Billy Hunley en Tim Cook deden de rest. Al bleef hun rol veelal toch eerder beperkt.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex