Sharon Goldman - Kol Isha (A Woman's Voice)  (Waardering Muziekwereld) 10

Sharon Goldman - Kol Isha (A Woman's Voice)

Sharon Goldman was voor mij tot voor kort nog totaal onbekend tot het moment dat onlangs haar nieuwste cd tezamen met een bundel andere cdís in mijn brievenbus belandde ter promotie en voor een eventuele recensie. En wat ben ik blij met deze geweldige ontdekking!

Hoewel singer-songwriter Sharon Goldman geboren en getogen is op Long Island, liggen haar roots in IsraŽl en de invloeden uit haar jeugd met een orthodox religieus Joodse opvoeding zijn duidelijk terug te horen in haar liedjes, zoals in Jerusalem (Yerushalayim), Rose Of Sharon, the Sabbath Queen, Land Of Milk And Honey en het titelnummer dat staat voor A Womanís Voice. Stuk voor stuk schitterend, zowel vocaal als tekstueel.

Sharon heeft iets opmerkelijks gepresteerd met de lyriek van haar liedjes. Zij is er namelijk in geslaagd om de intonatie van historische Hebreeuwse liturgie te vermengen met de huidige feministische invloed op het Joodse en Amerikaanse leven. En ondanks deze historische invloeden op haar songs zijn ze uiterst toegankelijk voor de liefhebbers van poŽtische, intelligente, zeer muzikale folkpop. Je hoeft absoluut niet Joods te zijn om verliefd te raken op Sharon Goldmanís originele, tijdloze, soulvolle muziek.

Er staat werkelijk geen zwak nummer op deze cd. En wat een prachtige stem heeft Sharon Goldman, als die van een nachtegaal betovert zij de luisteraar in 13 songs. Prachtige folkpop die mij bij iedere luisterbeurt telkens weer koude rillingen bezorgde en voor mij ook emotioneel van grote betekenis bleken te zijn, want ik heb vroeger twee keer een onvergetelijke rondreis gemaakt door IsraŽl. Tijdens het luisteren duiken moeiteloos weer allerlei herkenbare beelden voor mij op, van de zeer wisselende landschappen, de gemÍleerde bevolking, de taal, het geloof, de heilige plaatsen en niet in de laatste plaats de avontuurlijke excursies.

Kol Isha zal volgende maand een prominente plek krijgen in mijn jaarlijst folk en is een album dat liefhebbers van folk niet mogen missen!

Kol Isha is als fysieke cd verkrijgbaar via de website van Sharon Goldman en ook digitaal via haar site en iTunes.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 november 2016

Listen tracks

Video

Website

Promotie Agent HemifrŚn

 

Terug naar Hoofdindex