ShAnnie - Blame it on the moon   (Waardering Muziekwereld) 7

ShAnnie - Blame it on the moon

Toevallig ontmoetten Shan Kowert en Annie Acton elkaar in Texas in 2005. Een muzikale reis begon… Shan + Annie = “ShAnnie” = de artiestennaam van het muzikale duo Shan Kowert & Annie Acton. In 2007 brengt “ShAnnie” een debuut album “Water Over Stones” uit, dat in 2008 genomineerd werd met een Texas Music Award. Met hun tweede release in 2011 "The Station" werd het duo uitgeroepen tot ‘Vocal Duo of the Year’ en John Inmon tot ‘Producer of the Year’. Muziekstijl? Sommigen noemen hun muziek "Eclectic Americana Folk with Celtic and Spanish undertones…"

Toeval? Shan en Annie hebben geheel verschillende (muzikale) achtergronden. Singer-songwriter Annie Acton is geboren in California. Haar vader was Air Force militair. Zij was een “punk rock girl”, met een grote liefde voor bands als de “Sex Pistols” en  “The Ramones” en… de Amerikaanse country zangeres Patsy Cline (1932-1963). Annie is veel bezig met fotografie en schrijven. Singer-songwriter gitarist Shan Kowert is afkomstig uit San Antonio, waar zijn vader ook als Air Force militair werkte. Hij is beïnvloed door Crosby, Stills, Nash & Young, Jose Feliciano, Dan Fogelberg en Gordon Lightfoot. Shan speelt sax, piano en het liefst gitaar, bij voorkeur een 12-snaren gitaar. Shan was aanvankelijk ontwerper / bouwer van zwembaden in centraal Texas en Annie was een fotografe / retoucheuse in Austin. Ze vonden elkaar in Luckenbach, Texas tijdens een regenachtige zwoele nacht…

Met “Blame It On The Moon” zijn Annie en Shan aan hun derde album toe. Producer van het album is Walt Wilkins. Wilkins is geen onbekende (& “The Mystiqueros”) en is samen met zijn eega Tina Mitchell Wilkins, met enkele andere Mystiqueros (Ron Flynt, Corby Schaub, Bill Small en Bart De Win) en een lange rij andere artiesten te horen op het album. Het is een album met twaalf tracks, elf eigen songs en één cover van “Dream Academy” (14). Over de twee bonus tracks mag ik nu nog niets zeggen…

Al vanaf de opener 1”Blame It On The Moon” wordt je door het gitaarspel van Shan in een Spaanse sfeer ondergedompeld, die typisch is voor het ganse album. Annie Acton is een zangeres met een zuivere en gevoelige stem. Zij zingt op de meeste van de tracks de lead vocals, behalve in de opening tracks, waar Shan de lead zingt en laat horen dat hij ook een behoorlijke zanger is. 2”Spinning Wheel” is een rustige Americana met aardige duetten en met op de achtergrond de onopvallende accordeon van Stefano Intellizano. Annie neemt het roer over in 3”If You Dare”, een andere rustig dobberende song met aan de piano Ron Flynt. 4”You Drive 80” opent voorzichtig en sfeervol met de lap steel van Corby Schaub. Brett Danaher doet hier uitzonderlijk de (elektrische) gitaarsolo’s. Nog meer lap steel met zang van Shan en de viool van Brendon Anthony, krijgen we in de country ballade 5”Images Of Rust”. Geen roest, maar rust, geldt letterlijk in 8”The Girl”, dat de enige Spaanse song 9”Mi Destino” vooraf gaat. Annie doet uitstekend de zang in deze Spaanse tango terwijl de accordion van Carlos Alvarez hier wonder mooi leidt. Stefano Intellizano neemt over op accordion in 10”Words That Fly”, een melancholische song waar je ontspannen in kunt wegdromen. Terug naar de jaren ’80, met een song van de Britse folk rock band “Dream Academy”, die in 1985 in de charts een top tien plaats haalde, 11”Life In A Northern Town”. De reguliere afsluiter is 12”Pray Like A Butterfly”. Annie zingt, begeleidt op een normale akoestische gitaar door Shan. Opgelet: er volgen ook nog “hidden”, bonus tracks! Twee extra tracks 13”Love Just Fits” en 14”Tonight, You Belong To Me” zijn de kersen op de taart, die het album afsluiten. Vooral het speelse, erg (te) korte 14”Tonight, You Belong To Me” valt op, door de ukelele van Tina Mitchell Wilkins. 

“Blame It On The Moon” van “ShAnnie” is een gevarieerd album (inclusief de duidelijke stempel van producer Walt Wilkins!), met meerdere stijlen geworden. Van opvrolijkende roots muziek tot opwindende Spaanse passies... een song voor elke stemming, een album om intens naar te luisteren en te ondergaan.

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/OKT1/CD81.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 mei 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex