Sarah Jane Scouten - The Cape  (Waardering Muziekwereld)

Sarah Jane Scouten - The Cape

Al geruime tijd verkeer ik in de ban van de zangeres Sarah Jane Scouten haar muziek. Met toestemming van de artieste kreeg ik aanvankelijk van een bevriende Canadese radioman een digitale upload van haar onlangs verschenen album The Cape. De plaat vergde een paar luisterbeurten, maar nam me uiteindelijk genoeglijk in beslag. Dusdanig dat ik geobsedeerd raakte om ook haar eerste plaat te willen bezitten/horen. Magpie Waltz bleek fysiek niet verkrijgbaar. Gelukkig brengt een download dan soelaas. Als 5 jarige zong ze Lace & Pretty Flowers van de door mij zeer bejubelde Willie P. Bennett. Waaruit blijkt dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het verstrekken van positieve beļnvloeding.

Canada is een waardevolle bron wanneer je geļnteresseerd bent in traditioneel georiėnteerde muziek. De artiesten zijn niet zelden nazaten van emigranten uit Europa. Invloeden van Ierse of Schotse folk hebben daar hun stempel gedrukt. Sarah Jane vindt haar afkomst terug ergens in het Nederlandse taalgebied. Het verklaart mogelijk waarom ze verschillende stijlen samenbrengt. Ze doet dit met een dusdanige flair dat het als haar voorlopige handelsmerk beschouwd mag worden. Ze heeft haar bestemming gevonden in de muziek, wat nog niet wil zeggen dat ze haar definitieve vorm gevonden heeft. De rootsy stijl bevat o.m. Western Swing, Cajun, Honky Tonk, vooroorlogse combo jazz, Zeemans liederen en bergmuziek uit de Appalachen. Haar teksten zijn echter eigentijds, openhartig en geschreven vanuit haar eigen perspectief. Ze speelt geen rol, ze blijft zichzelf binnen haar muziek.

The Brilliant String Band begeleidt haar op dit door Andrew Collins geproduceerde album. Het is haar vaste band, en die bestaat uit de uiterste competente Sarah Frank (fiddle), Luke Fraser (mandolin) en Mathieu Lacombe (bas). The Cape wordt verder opgeluisterd door pedal steel speler Aaron Goldstein (bekend van Daniel Romano) en op accordeon Treasa Levasseur (bekend van Corin Raymond). Verder tref je op drums aan Sly Juhas, en haar zus Anna voor een paar bloedstollende harmonie vocalen. Soms heb je van die albums die kloppen op alle punten, en dit is er eentje. Dit is een ongecompliceerde plaat rijkelijk voorzien van levenslust (kan er geen beter woord voor vinden). Heb veel albums beluisterd de eerste 6 maanden van dit jaar, maar deze komt structureel naar boven drijven. Prijsnummer is de titelsong, zonder de overige liedjes te kort te doen.

Auteur: Rein van den Berg

Bron: Folkforum

Deeplink: http://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/13583-sarah-jane-scouten-the-cape

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 oktober 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats