Romi Mayes - Devil on both shoulders   (Waardering Muziekwereld)

Romi Mayes - Devil on both shoulders

De singer-songwriter Romi Mayes is geboren in Winnipeg, Manitoba, CA. Ze stond al op het podium toen ze vijftien was. De stijl van haar muziek is een mix van folk, rock en blues. Romi Mayes ontving in de voorbije jaren al meerdere erkenningen. In 2007 ontving ze de award van ‘Song Writer of the Year’ en ‘Album of the Year’ tijdens de ‘Western Canadian Music Awards’. Romi toerde in Canada, US, Europa en UK en stond al op het podium met Levon Helm, Derek Trucks, Ricky Skaggs, Jim Cuddy, Gordie Johnson, Guy Clark, Sue Foley, Fred Eaglesmith, Corb Lund, Blackie en The Rodeo Kings.

“Devil On Both Shoulders” is na vier jaren en na “Lucky Tonight” het nieuwe studio album (volgens de kenners het zesde - ermee rekening houdend dat enkele albums ondertussen niet meer verkrijgbaar zijn) van Romi Mayes. Samen met producer/gitarist Grant Siemens trok ze de studio in en namen ze tien nieuwe nummers op. In de studio waren verder ook aanwezig: Damon Mitchell (drums), Alexa Dirks (zang), Bernie Thiessen (bas) en Marc Arnould keys). De nieuwe namen moesten Romi helpen, voor het creëren van een nieuwe sound, die een album net iets meer speciaal maakt.

De titel song ”Devil On Both Shoulders” opent het album. Romi zet dit rustige nummer in met vragen. Veel vragen, waarop ze geen antwoorden krijgt. Grant Siemens’ gitaar accentueert de fatalistische sfeer, die er over dit nummer hangt. Als de duivel verdreven is, is het tijd voor de aap, die er in iedere man verscholen zit. In ”Monkey Of A Man” breekt de lucht open en kan Romi voluit gaan. Ook hier komt Siemens met scherpe riffs heel alert uit de hoek. Het wordt heel stil, als drummer Damon Mitchell heel beheerst ”Gonna Miss Me” inzet en Romi deze mooie ballad haarzuiver vervolgt met haar zang. Niet het rauwe, maar vooral het gevoelige raakt je in deze song tot in je hart. Marc Arnould maakt het met orgel grooves verder volledig af. Met de bluesy track, ingeleid door een golf aan slides, ”Bee Sting” wordt het daarna opnieuw wat feller en heeft Siemens opnieuw, op de eerste rij naast Romi plaats genomen. Een andere gevoelige, zwoele song is ”Make Your Move”. Sluit je ogen en laat de grooves de rest doen. Ook voor de rocker ”Low Light Lady” en het rauwe ”Wonder How” worden de sluizen opnieuw wat meer opengedraaid en kunnen alle partijen voluit gaan. ”Walk Away” is, al was het al door de titel, een gepaste afsluiter. In deze rustige ballad wordt Romi enkel op piano begeleid door Arnould. Hij zorgt ervoor dat het nummer de nodige ruggengraat, nuances en accenten krijgt. 

Nadat Romi Mayes in 2011 het album “Lucky Tonight” opnam voor een live studiopubliek, was het even wachten op een nieuw album. “Devil On Both Shoulders” is een album met een andere producer, andere muzikanten en een wat andere sound. Ondanks haar geplande rookstop, heeft Romi nog altijd dat wat rauwe in haar stem. Dat is duidelijk nog niet helemaal verdwenen. Wie Romi Mayes wil leren kennen, moet dit met haar “Devil On Both Shoulders” nu zeker doen, want ze zal ook jou ont- en beroeren!

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 oktober 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex