Rohey - A million things  (Waardering Muziekwereld) 8

Rohey - A million things

Het album A Million Things is het debuut van de Noorse groep Rohey. De band is vernoemd naar zangeres Rohey Taalah, die haar roots heeft in Gambia. De bandleden kennen elkaar van The Trondheim Conservatory en zijn al jaren prima op elkaar ingespeeld. Taalah is de dragende kracht op A Million Things met haar soulvolle stem, gelardeerd met een aangenaam hees randje. De opnames van het album vonden midden in de winter plaats op het eiland Giske in de Ocean Sound Recording Studio. Toetsenist Ivan Blomqvist schreef alle songs op drie nummers na, die hij samen schreef met Rohey. De groep wordt gecomplementeerd met bassist Kristian B. Jacobsen en drummer Henrik LÝdÝen, die een wezenlijke bijdrage leveren aan het groepsgeluid.

Hoe valt genoemd geluid te karakteriseren? Wel, je kan de muziek van Rohey het best omschrijven als een kruisbestuiving tussen poppy jazz en soul met hier en daar een snufje funk. Met het eerste nummer I Found You wordt heel funky Ďafgetraptí en gelijk valt de karakteristieke stem op van Roohey Taalah die mij enigszins doet denken aan Chaka Khan (Rufus), alsmede het subtiele, vingervlugge toetsenwerk van Blomqvist. Met het tweede nummer belanden we in iets rustiger vaarwater met de mooie soulballad Tell Me. Andere nummers die eruit springen zijn voor mij de derde track Is This All There Is? (met de nodige Stevie Wonder-invloed), het mysterieuze, fraai groovende Callphones And Pavements (dat verrassenderwijs rustig afsluit met mooie pianoakkoorden, de fraaie ballad Now That You Are Free, alsmede het super relaxte A Million Things.

Roohey is er met het debuut in geslaagd hun sound nadrukkelijk op de kaart te zetten, niet alleen in Noorwegen, maar zelfs ook al internationaal want zij mogen inmiddels niemand minder dan Jamie Culumn tot hun fans rekenen. A Million Things is na het recenseren van een aantal experimentele, uiterst lastig toegankelijke cdís, voor mij een aangename opsteker in het grote aanbod van muziek uit Noorwegen de afgelopen maanden en vormt andermaal het bewijs dat daar veel interessante albums uitkomen. Waarvan akte.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 mei 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex