Rodney Rice - Empty pockets and a troubled mind   (Waardering Muziekwereld) 8

Rodney Rice - Empty pockets and a troubled mind

Bijzonder zelfverzekerd lacht de sinds kort vanuit muziekmekka Austin aan een toekomst voor zichzelf timmerende jonge singer-songwriter Rodney Rice ons vanop het hoesje van zijn onlangs verschenen visitekaartje “Empty Pockets And A Troubled Mind” toe. Het is alsof hij er toen, tijdens het maken van die foto, achter z’n donkere zonnebrilglazen al vrij zeker van was, dat het allemaal wel zou gaan loslopen voor ‘m. En dat lijkt nu van langsom ook meer en meer te gebeuren ook. Met alvast de nummer-1-stek in de Freeform American Roots (FAR) Chart van de voorbije januarimaand tot gevolg. De zegen van heel wat voornamelijk Amerikaanse vaklui heeft hij met andere woorden  dus al. En daar mag nu ook die van ons bij.

Ook wij kunnen immers onze pret niet op met deze ergens in het kielzog van grote Texaanse voorbeelden als een Robert Earl Keen, een Houston Marchman, een Slaid Cleaves en een Kevin Deal actieve nieuwkomer. Met de veertien nummers op “Empty Pockets And A Troubled Mind” slaat Rice wat ons betreft een nagenoeg perfecte muzikale homerun. Vele daarvan kunnen immers bogen op een voor een nog zo jonge kerel behoorlijk flinke emotionele diepgang. En da’s iets wat uitnodigt tot net wat aandachtiger luisteren natuurlijk. Je wordt als het ware naar binnen gezogen in het door Rice bezongen wereldje. Je ziet wat hij zag, voelt wat hij voelde. Je maakt kennis met de mensen die hij op z’n weg ontmoette, bezoekt dezelfde plaatsen die ook hij aandeed.

Voor de productie van “Empty Pockets And A Troubled Mind” tekende lokale held Andre Moran. En hij hield de teugels zo te horen niet al te strak in handen tijdens de opnames ervan. Zodoende letterlijk alle ruimte latend aan de ruiggevooisde Rice, z’n mondharmonica en z’n akoestische en bekende en minder bekende gasten als Mark Hallman, Jason McKenzie, Haydn Vitera, Vanessa Lively, Andrew Pressman, Katy Rose Cox, Katie Cahn, Tyler Rice en Kim Deschamps.

Het resultaat is een duidelijk op organische wijze tot stand gekomen verzameling ballads en countryrockers, waarvoor wij maar wat graag nog eens de omschrijving “Alle Dertien Goed” zouden bovenhalen, ware het niet, dat het hier zoals hoger al even aangegeven om veertien songeenheden gaat. “Alle Veertien Goed” daarom maar zeker, met speciale vermeldingen voor het in duet met Vanessa Lively gebrachte anti-liefdesliedje “Break Your Heart”, de smeuïge rocker “Texas Moon”, het ons gevoelsmatig wel heel erg aan collega Slaid Cleaves herinnerende “Hills Of Carolina” en het afsluitende “You Don’t Know”, een streepje nu al klassieke trage Americana Texas style.

Hopelijk voor Rice raken z’n “Empty Pockets” hiermee snel gevuld en kan z’n “Troubled Mind” op die manier definitief achterwege worden gelaten…

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 april 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex