Rina Mushonga - In a galaxy  (Waardering Muziekwereld) 8

Rina Mushonga - In a galaxy

Rina Mushonga is de dochter van een Nederlandse vader en een Zimbabwaanse moeder. Ze is onlangs van Amsterdam naar Londen verhuisd om van daaruit aan haar muziekcarričre te gaan werken. Qua genre koos ze voor indiepop, Afropop en Dreampop waarin het gebruik van allerlei elektronica en synthesizers een belangrijke rol spelen om haar krachtige zangstem te ondersteunen.

In 2014 verscheen haar eerste album The Wild, The Wilderness en daarvoor is er nu een opvolger klaargestoomd in de vorm van de twaalf nummers tellende plaat In A Galaxy. Rina Mushonga schreef zelf de teksten en de muziek voor deze nummers en ze tekende ook voor de rol van producer, samen met co-producers Frans Verburg en Brett Shaw.

De meeste tracks zouden we kunnen klasseren onder de noemer ‘energieke eigthies synth pop’, maar dan in een zeer modern kleedje gestoken en pikant gekruid met Afrikaanse klanken in de knap bewerkte arrangementen bij de liedjes. Openingstrack Pipe Dreamz geeft al meteen een vrij representatieve blik op wat we tijdens de beluistering van In A Galaxy mogen verwachten.

Good Vacation flirt met hedendaagse R&B, terwijl For A Fool op een Giorgio Moroder-achtig discodeuntje wordt gepresenteerd. De albumtiteltrack In A Galaxy en ook de nummers Narcisc0 en Tropix doen ons dan weer even terugdenken aan het werk van ‘Florence + The Machine’ en Lady Gaga, misschien niet geheel toevallig ook twee artiesten die producer Brett Shaw vroeger al in de opnamestudio heeft mogen begeleiden.

Bij de akoestische pianoballad Glory_ wordt het songtempo behoorlijk sterk naar beneden gehaald en in de op de video te beluisteren eerste single 4qrtrs horen we een zeer catchy popsong die terecht mikt op een plaatsje in de hoogste regionen van de hitlijsten. De Afrikaanse rootsklanken komen op dit album het sterkst aan bod in de track AtalantA en in het dansbare Hey Coach dat wij ook wel zouden kunnen verwachten in het repertoire van een zangeres als Joan Armatrading.

Aan het einde van deze plaat mogen alles teugels nog eens gevierd worden op het soulvolle synth popnummer Jungles. Daarmee bewijst Rina Mushonga dat ze van vele muzikale markten thuis is als het op het creëren van muziek aankomt en dat ze haar nog vrij prille carričre in de nabije toekomst in allerlei uiteenlopende richtingen verder zal kunnen ontwikkelen. Wij zullen die evolutie voor u van nabij in de gaten blijven houden om u gedurende de volgende jaren goed op de hoogte te kunnen houden.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 mei 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex