Richard and Linda Thompson - I want to see the bright lights tonight   (Waardering Muziekwereld) 10

Richard and Linda Thompson - I want to see the bright lights tonight

Man en vrouw vormen samen zelden een rock ‘n-roll-legende, maar Richard Thompson, de enige bekende Islamitische gitaarheld, heeft nog nooit iets volgens de regels gedaan. Hij verliet Fairport Convention, een pionier in het folkrockgenre, de band die hij had helpen oprichten in 1971. Linda Peters uit Glasgow had achtergrondzang gedaan op zijn onsuccesvolle eerste soloalbum, Henry The Human Fly. Het werk van dit duo heeft al lang de critici op zijn hand.

Hoewel hij zelf zegt: ‘Er is altijd hoop in het derde couplet van mijn songs’, geeft Thompson die hier nauwelijks. Het album is een portret van de donkere onderkant van de Britse maatschappij, met zijn armen, daklozen en criminelen. De timing van de plaat was ook tekenend: de release werd vertraagd door een tekort aan vinyl wegens het olie-embargo. Er werd een driedaagse werkweek ingesteld en er was veel sociale onrust. De musici uit Fairport, Fotheringay van Sandy Denny en Gryphon leverden de kern. Het gebruik bijvoorbeeld van een traditionele fanfare voor het titelnummer maken de plaat puur Engels, iets wat met een gewone blazerssectie niet was gelukt. Elvis Costello coverde het sombere ‘End Of The Rainbow’ maar zijn versie mist het positieve van Linda’s stem.

Journalist en producer Richard Williams beschreef Thompson hier als ‘de Coltrane van de gitaar, de folkdichter van de verregende straten’. Veel mensen vinden dat hij dit album in beide opzichten nooit heeft overtroffen.

Auteur: Michael Heatley

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Michael Heatley redigeerde het meerdelige History of Rock. Sindsdien heeft hij ruim 100 boeken over sport, muziek en tv en talloze liner notes geschreven, als redacteur voor het blad Record Buyer gewerkt en voor bladen als Record Collector, Classic Rock, Guitar, Music Week en Radio Times geschreven. Hij redigeerde de lovend ontvangen Virgin Rock Encyclopedia en had eind 2004 een bestseller met John Peel: A Life in Music.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 juli 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex