The Veils - Nux vomica  (Waardering Muziekwereld) ****

The Veils - Nux vomica

Je bent 22 en je zit in een band. Je bent zoon van voormalige XTC-toetsenist Barry Andrews. Je plaat wordt geproduceerd door P.I.L.-producer Nick Launay en wordt afgehandeld door Sex Pistols-mixer Bill Price. Je band begint met 'The' en eindigt op 's'. Logisch dat je band dan klinkt als verwende derderangs new wave, toch? Ja. Maar dat is niet het geval met The Veils.
Op Nux Vomica - de naam van een homeopathisch geneesmiddel om misselijkheid of een burn-out te lijf te gaan Nux Vomica (Latijn voor Braaknoot) is niet alleen de naam van een onschuldig homeopathisch middeltje tegen vermoeidheid, stress of een burn-out te lijf te gaan , oorspronkelijk is een belangrijk bestanddeel van deze braaknoot het stofje strychnine. Het kan na bewerking een giftig middel opleveren; in vele verhalen en mythen wordt het als een moordwapen gebruikt. Al meteen op de toch al zware opener 'Not Yet' gaat zijn stem alweer door merg en been, en dan zijn er nog negen liedjes te gaan. Het lijkt wel alsof Andrews weet dat zijn succes schuilt in de donkere, moeilijke kant van zichzelf en daardoor lijkt het een trucje geworden. Op Nux Vomica komt Andrews er nog mee weg. Het is een sterk album geworden dat een flinke groei laat horen ten opzichte van The Runaway Found, maar hij moet uitkijken dat hij niet te veel dweept met zijn sores.
Andrews kan een ander publiek aanspreken dan die van de andere jeugdige rockacts van dit moment. Het verschil tussen een Arctic Monkey en een dandy, is het verschil tussen een bier en een brandy.

 

Schrijver/bron: Jeroen  toegevoegd: 30-08-2006

 Bron: www.velvetmusic.nl

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 november 2006

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex