Suzanna - Tudo pa bo ***½  

Suzanna - Tudo pa boSuzanna is de in Kaap-Verdië geboren Suzanna Lubrano. Na enkele jaren gezongen te hebben in de band Rabelados startte Suzanna een succesvolle internationale solocarrière met een in het Kaapverdiaans-Creools gezongen mix van zouk en R&B.

In augustus 2003 werd het optreden van Suzanna tijdens het Baia das Gaitas Festival op de Kaapverdische Eilanden live uitgezonden door de Portugese satelliettelevisie. Aan het eind van diezelfde maand trad Suzanna samen met Julio Iglesias op tijdens de viering van de 61e verjaardag van de president van Angola. De single Tudo Pa Bo is de eerste videoclip van een Kaapverdiaanse artiest die op een Nederlandse clipzender te zien was. Suzanna werd in drie categorieën genomineerd voor een Kora All African Music Awards 2003 (de Afrikaanse variant op de Grammy Awards): Beste Artiest West-Afrika, Beste Afrikaanse Arrangement en Beste Afrikaanse Video. Tijdens de uitreiking op 6 december 2003 in het Sandton Covention Center in Johannesburg trad Suzanna op. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Kora Music Awards dat de Kaapverdiaanse muziek met een liveoptreden is vertegenwoordigd. De uitreiking was rechtstreeks te zien in 76 landen in Afrika, Europa, de USA en het Caraïbisch gebied en werd door ongeveer 625 miljoen mensen bekeken. Suzanna won twee Kora All African Music Awards, zowel de prijs voor de Beste West-Afrikaanse zangeres als de publieksprijs voor beste Afrikaanse zangeres. Na terugkeer in Nederland verzorgde Suzanna voor het eerst met haar nieuwe band één van de openingsacts op het festival Noorderslag in Groningen en daarna volgde een uitgebreide Europese tournee.

Op haar derde album Tudo Pa Bo (Alles Voor Jou) werkte Suzanna samen de de Frans-Antilliaanse zoukgrootheid Ronald Rubinel. Het album bevat ook bijdragen van Jorge Do Rosario, Daps Lopes en haar broer Mariozinho Lubrano. Naast zouk zijn op deze cd ook invloeden te horen uit reggae en salsa. Heel vrolijke muziek, hoewel je af en toe ook een traantje mag wegpinken bij de sentimentele ballades die Suzanna naar haar eigen zeggen haar nog het beste liggen. Thans anderhalf jaar na de release moet ik helaas voor Suzanna vaststellen dat haar album in Nederland niet is aangeslagen. In Rotterdam en omstreken zal haar naam echter zeker tot de verbeelding blijven spreken, aangezien daar de grootste geëmigreerde Kaapverdiaanse gemeenschap ter wereld woont. Een toekomstige hit zou voor Suzanna uitkomst kunnen brengen. Al met al een heel sympatiek album.

 

26 juni 2004

Biografie

Terug naar Hoofdindex