Stefka - Del recuerdo de amor  *****    Verslag concert Stefka

Stefka - Del recuerdo de amor

Het overkomt mij regelmatig: verrassende ontdekkingen in de muziekwereld. Stefka is daarvan een goed en recent voorbeeld. Door mijn muzieksite is in de loop der jaren een omvangrijk netwerk ontstaan van (nieuwe) kennissen en collega’s met interesse voor muziek. Regelmatig wordt nieuws over oude en nieuwe cd’s onderling uitgewisseld en bijna dagelijks word ik benaderd met vragen over bepaalde groepen of artiesten. Zo vroeg één van mijn collega’s mij zo’n maand geleden of ik wel eens had gehoord van de groep Stefka. Dat was niet het geval, maar een kortstondige zoekactie via Google gaf een link naar Toonbankrecords. Informatie op hun website over Stefka wekte dermate sterk mijn interesse dat ik nog dezelfde dag het debuutalbum Del Recuerdo De Amor (herinnering aan de liefde) online bestelde bij Toonbankrecords. Wie schetst mijn verrassing toen reeds 1 dag later het pakketje van Toonbankrecords op mijn deurmat lag. Prima service! Ik had nog een paar uurtjes respijt voordat ik naar mijn biljartclub moest en die vulde ik gelijk met 2 luisterbeurten. Inmiddels zo’n maand later na nog vele luistersessies prijs ik mij bijzonder gelukkig met dit juweel op het gebied van het genre World en dan ook nog van vaderlandse bodem!

Wat schuilt er nu achter deze bijzonder interessante muziekgroep Stefka?

Welnu, Stefka is ontstaan rondom zangeres Stephanie Ruijsenaars. Zij is verantwoordelijk voor het merendeel van de muziek die Stefka brengt. Stephanie Ruijsenaars studeerde piano, trombone, en gedurende twee jaar klassieke zang aan het Conservatorium te Maastricht. Daarna legde ze zich toe op jazz, en – na een verblijf in Madrid – uitsluitend op Spaanstalige muziek. Dat verklaart meteen de uitstekende Spaanse dictie van de door haar gezongen nummers. Terwijl zij haar studie theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam met succes voltooide, componeerde Stephanie diverse stukken bij gedichten van García Lorca en Pablo Neruda, maar ook bij eigen teksten, en maakte zij een aantal bewerkingen van bestaand repertoire. Gerardo Meny Collette en Pablo Fagundez studeerden respectievelijk klassiek- en bluesgitaar in Uruguay. Zij waren daar werkzaam in verschillende ensembles waarmee zij optraden in Argentinië en Spanje. Gerardo Meny Collette heeft een groot aandeel in de arrangementen van Stefka. Pablo Fagundez is naast Stefka werkzaam in diverse ensembles in Amsterdam. Gregor Schaefer studeerde jazz aan het Haags conservatorium en is een opvallende bassist op het gebied van jazz, volksmuziek en wereldmuziekstijlen als klezmer, zigeunerswing en tango. Daarnaast bespeelt hij de ûd, de Turks/Arabische luit. Naast Stefka speelt hij in de succesvolle groep Mazzeltov (www.mazzeltov.nl). Met deze en andere groepen nam hij diverse cd's op. Violeta Winograd studeerde Latin- en Afrikaanse percussie in Argentinië bij Santiago Diaz en Afro-Peruaanse ritmes en cajón bij Wilmer Palomino. Zij trad op met verschillende ensembles in Argentinië en Uruguay. Naast Stefka maakt zij deel uit van de folkloregroep Ay!Juana (ayjuana.rubberhills.com) en studeert zij Alexander Techniek in Amsterdam.

Del Recuerdo De Amor bevat voor het grootste deel eigen composities, geschreven bij gedichten van bekende dichters zoals de reeds genoemde Lorca en Neruda, en bij eigen teksten. Zoals tevens reeds gememoreerd zingt Stephanie Ruijsenaars in het Spaans en heeft zich in haar muziek laten beïnvloeden door uiteenlopende muziekstijlen uit Spaanstalige gebieden: van Zuid-Amerikaanse folklore tot latin-jazz, van Spaanse flamenco tot aan Argentijnse tango. Het album start in het openingsnummer gelijk al met een intrigerende diepe bas groove, waarna Stephanie na zo’n zestig seconden inzet met haar prachtige stem. Een stem die veertien nummers lang blijft boeien. Zwakke en zelfs iets mindere nummers zullen jullie op Del Recuerdo De Amor niet aantreffen. Maar om toch een aantal persoonlijke uitschieters te accentueren noem ik, naast het al vermelde titelnummer, het met Moorse gitaarklanken beïnvloede Me Gustas Cuando Callas, het met een cello-intro van start gaande La Comparsa / Que Bonito!, het nostalgische La Noche onder welke klanken je heerlijk wegdroomt en je jezelf in de namiddag met een glas tequila waant op een terrasje aan een pleintje in een dromerige Mexicaanse pueblo, het uiterst jazzy-achtige De La Muchacha Dorada en tenslotte het Frans aandoende chanson Para Mi Corazón.

Het album is echter van zo’n hoog niveau dat ik ondanks deze accenten uitkom op de volle vijf sterren als waardering. Del Recuerdo De Amor zal jullie verrassen met ontroerende ballades, opzwepende latin-folklore en geheimzinnige Spaans-Arabische klanken. Een absolute aanrader voor iedere liefhebber van wereldmuziek!

Auteur: Fred Pach

Voor de algemene informatie in deze recensie over Stefka heb ik als bron gebruikt de informatie op de website van Toonbankrecords.

5 maart 2006

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

 

CONCERT STEFKA

Locatie PleinTheater Amsterdam / vrijdag 24 maart 2006

Ik was nog niet tevoren in het PleinTheater geweest. Het PleinTheater is een klein, levendig theater in Amsterdam Oost op het Sajetplein in de Oosterparkbuurt voor muziek, theater, eten en drinken. Vanaf metrohalte Wibautstraat is het buurttheater zo’n 10 minuten lopen. Het was leuk weer eens in deze van vroeger voor mij zo vertrouwde omgeving te wandelen, waar ik zo’n 23 jaar heb gewerkt. In 1982 startte een groep bevlogen buurtbewoners een theater met een eetcafé in een leegstaande bedrijfskantine in deze buurt. Zij wilden de samenwerking tussen  de verschillende culturele bevolkingsgroepen bevorderen, de deelname aan cultuur stimuleren en theatrale kunstvormen voor iedereen toegankelijk maken. Van dit buurtinitiatief heeft het PleinTheater zich ontwikkeld  tot een professioneel podium voor kleinschalig theater:  Een plek voor beginnende professionele theatermakers en ambitieuze amateurs op het gebied van toneel, cabaret, muziek en jeugdtheater.

Omstreeks 8 uur was het nog rustig in het PleinTheater, maar weldra stroomde het eetcafé vol. Wat ik vermoedde bleek juist. Het zaaltje vulde zich om half negen en alle 80 stoelen waren bezet. Zo’n 10 minuten later betraden de groepsleden van Stefka het podium. Laat ik hen even voorstellen. Op Spaanse gitaar Gerardo Meny Collette en Pablo Fagundez, op basgitaar Fernando Stern, percussioniste Violeta Winograd en op bandoneon Santiago Cimadevilla. Zij startten met de intro van het eerste nummer Noches Noches, maar waar was Stephanie Ruijsenaars? Welnu, vanachter de coulissen declareerde zij met heldere stem in het Nederlands de strekking van dit openingsnummer en vervolgens trad ook zij in het voetlicht. Het concert was begonnen. Op het programma stonden alle 14 nummers van Del Recuerdo De Amor, het debuutalbum van Stefka. Voor aanvang van ieder nummer legde Stephanie Ruijsenaars met enkele strofen in het Nederlands aan het publiek de strekking uit waarover het liedje handelt. Origineel en heel prettig voor het publiek. Niet een ieder is immers de Spaanse taal even goed machtig. Vanaf het eerste nummer Noches Noches werd mij al snel duidelijk dat Stefka er uitstekend in slaagde het studioalbum ook live op een indrukwekkende wijze neer te zetten. Voor de pauze bracht Stefka 8 nummers, waarvan de helft afkomstig is uit de ‘muzikale koker’ van Stephanie Ruijsenaars en de overige 4 nummers van de drie Zuid-Amerikaanse dichters Pablo Neruda, Frederico Garcia Lorca en Felix Luna.

Na de pauze stonden nog 6 nummers op het programma, waaronder La Noche van de eind 19e eeuw in Madrid geboren dichteres Concha Mendez. Na afloop van het laatste op fantastische wijze gespeelde en gezongen Argentijnse nummer La Comparsa / ‘Que Bonito! volgde een ovationeel applaus van een zeer enthousiast publiek dat pas stopte toen Stefka op het podium terugkeerde voor een geweldige extra toegift. 

Zeer voldaan keerde ik huiswaarts. Van Stefka zullen we zeker nog veel horen in de muziekwereld. Voor verdere informatie over de groep verwijs ik graag naar de website van Stefka http://www.stefkamusic.com.  

Op de website zullen ongetwijfeld hun toekomstige concerten onder de aandacht worden gebracht. Ik kan iedereen dan aanraden een concert van Stefka bij te wonen.

Is je interesse gewekt om Del Recuerdo De Amor  aan te schaffen, dan verwijs ik jullie naar www.toonbankrecords.nl

 

Fred Pach / 25 maart 2006