Various Artists - Putumayo presents jazz around the world  (Waardering Muziekwereld) 9

VA - Putumayo presents jazz around the world

De titel van de nieuwste sampler in de Putumayo-reeks dekt niet volledig de lading. De artiesten op de elf tracks komen weliswaar uit alle windstreken van onze aardbol, maar het is niet uitsluitend jazz dat we horen; diverse nummers vallen onder de categorie wereldmuziek met hoogstens een beetje jazzinvloed. Dat neemt niet weg dat we hier te maken hebben met een uiterst interessante verzameling met voor de meeste luisteraars minder bekende dan wel onbekende muzikanten.

Het eerste nummer is de Franse klassieker La Mer (van Charles Trenet) in een uitvoering van de Canadese zangeres Chantal Chamberland. Vervolgens Spaanstalige jazz van Niuver (Navarro), een Franse zangeres met Cubaanse ouders. De derde track voert ons naar Kameroun; Blick Bassy brengt het relaxte en zonnige Donalina. Chan Chan is één van de bekendste nummers van de Buena Vista Social Club, hier in een uitvoering van Kora Jazz Trio. Heather Rigdon is een Amerikaanse jazzzangeres; Young and Naïve is het titelnummer van haar gelijknamige album, onder andere te downloaden van Amazon en iTunes. Terug naar Frankrijk. Het nummer J’aime Mon Lit van de Franse zanger Kad geeft een fijn jaren-vijftig gevoel. We steken de plas over naar Midden-Amerika, Mexico het geboorteland van Sherele. Polka Dot Blues is doet echter veel eerder Oost-Europees aan dan dat we in Latijnse sferen geraken. Niettemin een leuk instrumentaal nummer. Oceanië is ook op deze sampler vertegenwoordigd. Kataaina Pipi zingt het nummer Te Reo o Papatuanuku. Ongetwijfeld een Kiwi-song, maar het klinkt ook sterk Hawaïaans. We verplaatsen ons wederom naar Afrika, Mali om precies te zijn. Summertime at Bamako van Kélétigui Diabaté en Habib Koité & Bamada is in feite het instrumentale Summertime van George Gershwin, maar wel in een heel speciale jazzy uitvoering. Leuk dat Billy Cobham en Asere elkaar gevonden hebben in het Amerkaans-Cubaans instrumentale onderonsje Destinos. En dan zijn we inmiddels bij het laatste elfde nummer van deze zeer gevarieerde sampler aangekomen en wel in Zuid-Afrika. Open The Door is een typische Afrikaanse song van Hugh Masekele met Malaika.

Putumayo blijft de liefhebbers van wereldmuziek iedere maand verrassen en dat geldt zeker voor Putumayo presents Jazz Around The World dat een aanrader is voor jazzliefhebbers die ook van wereldmuziek houden!

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 november 2009

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats