Various Artists - Putumayo presents India   (Waardering Muziekwereld) 10

VA - Putumayo Presents India

Opnieuw is Putumayo Records erin geslaagd een zeer smaakvolle sampler samen te stellen; deze keer staat India in het voetlicht. De release van dit album vond plaats op 24 maart. Zoals de naam van het album al aangeeft, is het een cd geworden met allerlei muziek uit India, variërend van klassiek tot Bollywood en elektro. Het maakt dit album tot een bijzondere muzikale ontdekkingsreis die geen moment verveelt, ergo: tien nummers lang bleef ik in een ademloze flow geboeid luisteren. Acht van de tien artiesten waren voor mij nog volkomen onbekenden, dus enige research voor deze recensie was noodzakelijk. Om te beginnen Susheela Raman en A.R. Rahman waarvoor die research niet nodig was. Raman en Rahman hebben in Nederland een behoorlijke reputatie opgebouwd. Susheela stond de afgelopen jaren op Muziekwereld nadrukkelijk in de schijnwerpers met recensies van haar albums Love Trap, Music For Crocodiles en 33⅓, die allen bijna de allerhoogste waardering opleverden. Haar nummer Nagumomo sluit perfect aan bij de perfectie van de drie genoemde albums en is afkomstig van het album Salt Rain uit 2001. A.R. Rahman ontving onlangs twee Golden Globes voor zijn muziek in de film Slumdog Millionaire. Bombay Yashree (Yayashri) - al vanaf jonge leeftijd gespecialiseerd in de stijl Carnatic Music – opent met Zara Zara uit de gelijknamige Bollywoodfilm, een prachtig gedragen emotioneel liefdesnummer. Hiermee is gelijk de toon gezet voor de hoge kwaliteit van deze sampler. Nira Chag met Swati Natekar vervolgen met het indrukwekkende Khwaab, waarbij Swati Natekar’s stem voor mij een openbaring vormde. Deze in Engeland opgroeide zangeres is een talent om verder in de gaten te houden. Sanjay Divecha en Kailash Kher brengen het stemmige traditionele nummer Naino Sey. Uma Mohan verrast vervolgens met het prachtige Shiva Panchakshara Stotram / Shiva Shadakshara Stotram, een song die opvallend genoeg ook sterk Keltisch aandoet. Satish Vyas is een beroemde Indiase ‘Santoor’ speler; zijn nummer Homeward Journey vormt zo halverwege het album een mooie instrumentale overschakeling naar A.R. Rahman & Chinmayee met hun Tere Bina uit de film Guru. Vervolgens is het genieten geblazen met Susheela Raman en dan zijn we al weer als in een roes aangekomen bij de achtste track Ganesha van Deepak Ram, een heel stemmig, maar gelijkertijd ritmisch, enigszins ‘flamenco-achtig’ aandoend instrumentaal nummer. Kiram Ahluwalia zingt vervolgens het traditioneel Hindustaanse lied Vo Kuch; haar stem bezorgt mij koude rillingen, zo mooi, zo zuiver.

Bijzonder nieuwsgierig geworden deed ik enig onderzoek naar haar bio.

Kiran Ahluwalia werd geboren in India, verhuisde op haar zevende met haar familie naar Canada, maar is haar Indiase roots altijd trouw gebleven.Zij wijdt haar leven aan het bestuderen en beoefenen van traditionele Indiase muzieksoorten, zoals ghazal en Punjabi volksmuziek. Het Arabische woord ghazal betekent oorspronkelijk zoiets als ‘met vrouwen praten’. Omdat de liefde vroeger het belangrijkste onderwerp was waarover mannen met of over vrouwen praatten, is de naam ghazal steeds meer synoniem geworden voor de vorm van poëtische zang die duizend jaar geleden in Perzië ontstond en vierhonderd jaar later India bereikte. Kiran’s muziek is dus poëtisch en vertelt over menselijke liefde in relatie tot de huidige wereld. Voor haar is ghazal een uitdagende muziekvorm vanwege de structuur en de improvisatie-mogelijkheden. Onder begeleiding van de tabla, gitaar en harmonium combineert Kiran op meesterlijke wijze kracht met finesse.

Putumayo Presents India sluit af met het prachtige Maavan Te Tiyan van zangeres Rajeshwari Sachdev, de zoveelste ‘nachtegaal’ op deze sampler. Rajeshwari is tevens een beroemd filmactrice; zij werd het meest bekend door haar rol in de film Sardari Begum uit 1996 van regisseur Shyam Benegal. Ongemerkt zijn de bijna 43 minuten voorbijgevlogen en laat ik alle muzikale rijkdom een tijdje bezinken. De waardering voor dit album is een 10, een cijfer dat ook na een vijfde luisterbeurt standhield. Putumayo Presents India is een absolute aanrader voor iedere liefhebber van wereldmuziek.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 april 2009

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats