Various Artists - Putumayo presents España  (Waardering Muziekwereld) 9

Putumayo presents España

Het nieuwste verzamelalbum in de Putumayo-reeks voert ons naar Spanje. De elf tracks vormen een afwisselend stijlpalet met flamenco, rumba Catalana, pop en met name reggae, waarbij ook nog afro-, balkan- en zelfs Keltische invloed hoorbaar is. Al met al levert het een uiterst zomers album op waar je tijdens het luisteren alleen maar vrolijk(er) van wordt.

Van de elf artiesten kende ik alleen Peret (eigenlijke naam Pedro Pubill Caraf) vanwege zijn grote Europese zomerhit Borriquito uit 1971. Para Poder Olvidarla ontbeert een dergelijke hitpotentie, maar herbergt een aanstekelijk flamencoritme. Het nummer Remedios van Gertrudis doet mij eerder denken aan Kaap-Verdië, hetzelfde relaxte ritme. Het maakt mij nieuwsgierig meer over deze Spaanse zangeres te weten te komen, maar vooralsnog leverde het ‘googelen’ geen achtergrondinformatie op. Ik houd mij aanbevolen voor info over haar. Como el Viento is een aangenaam reggae-getint melodietje van Depedro, de naam van het muzikaal project van Jairo Zavala. Burguitos brengt met zijn Por Los Bebos Que Me Das een ritmische popsong met voortreffelijke muzikale begeleiding en nauwelijks hoorbare backing vocals. Hoog tijd voor pure flamenco door Calima met Lunita, gevolgd door een onvervalste ‘dubreggae’ van de Catalaanse rockband Gossos featuring Dani Macaco met het nummer Corren. Track 7 is een grappige cumbia van El Combolinga. Speciale aandacht voor Danza Ritual van Uxía vanwege de tekst en de reggae-invloed. Als ik de moeilijke keuze maak voor het allerleukste nummer op deze Putumayo-sampler kom ik uit op Danza Ritual vanwege met name het melodietje dat blijft hangen en de al genoemde tekst. De enige ballad is het nummer San Martin, Azken Larrosa van de Baskische zanger Xabier Lete. Een mooi rustpunt voor de twee laatste tempoverhogingen. Gecko Turner’s Te Estás Equivocanda is African reggae die wat mij betreft ook door Putumayo op het album Putumayo Presents African Reggae - een eerder dit jaar gereleasde sampler - had kunnen worden geperst. De laatste elfde track Pasapenas komt uit de muzikale koker van Biella Nuei. Een afsluiter in traditionele stijl met nadrukkelijk een Keltische invloed.

Het hoesje van Putumayo Presents España is opnieuw een grafisch ontwerp van ongekende artistieke schoonheid geworden. Een compliment voor Putumayo! Het hoesontwerp is dit keer afkomstig van de tekentafel van Nicola Heindl wier kleurenrijke folkloristische stijl perfect past in het imago van Putumayo: muzikale traditie verbinden met de huidige tijdgeest.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 oktober 2009

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

Free counter and web stats