Norah Jones - Feels like home *****   

Come Away With Me van Norah Jones raakte 2 jaar geleden een gevoelige snaar bij een miljoenenpubliek. De smaakvolle mix van mellow pop, soft jazz met een vleugje country deed menigeen besluiten tot aankoop van deze cd. De stem van Norah, die als nasmaak het meest aan chocomel doet denken, maakt mij in ieder geval een fan. En ja piano en een echte Fender is nog onweerstaanbaarder.

Haar nieuwe CD ‘Feels Like Home’ schept hoge verwachtingen en ja deze worden echt overtroffen. Haar debuut ‘Come Away With Me’ was grandioos, echter niet smetteloos qua opname. Deze nieuwe CD is echt beter. Norah Jones is als songwriter puur zichzelf gebleven. Luister naar het chansoneske  ‘Carnival Town’, waar kermis en eenzaamheid zich vermengen en je begrijpt de eigenzinnigheid. Haar band laat zich niet onbetuigd en gaat samen met haar een nieuwe uitdaging aan, zoals ‘What Am I To You’, ‘In The Morning’, ‘Humble Me’ en ‘Above Ground’. Verrassend is het country duet ‘Creepin’ In’ met Dolly Parton. Het timbre van Dolly laat zich met de zwoele stam van Norah perfect combineren. De Cd klinkt als vertrouwd en toch vernieuwend en verrassend. Met recht dus 5 sterren.

Fred v.d. Neut 

12 februari 2004

Norah Jones - Feels like home ****     

Norah Jones groeide onverwacht uit tot een internationale superster. In 2001 verraste zij de muziekwereld met een volwassen debuut, waarop ze een subtiele mix van jazz en pop liet horen. Dat Norah met meerdere stijlvormen uit de voeten kan, bewezen de opnames met bluesartiest Peter Malick, die onder de naam New York City een jaar later opdoken. Op ‘Feels Like Home’ is een kleine nuanceverschuiving richting blues en softrock te bespeuren, al verandert Norah Jones niet wezenlijk van richting. De hese stem van Jones leent zich nu eenmaal het beste voor melancholiek, bluesy ballademateriaal, dat zij grotendeels zelf schrijft in nauwe samenwerking met bassist Lee Alexander. De eenvormigheid die op de loer ligt wordt net op tijd ondervangen als Dolly Parton meezingt met het up-tempo countryliedje ‘Creepin' In’. Andere opvallende gasten zijn organist Garth Hudson en drummer Levon Helm, in een ver verleden beter bekend als groepsleden van de legendarische Canadese rockformatie The Band. Ik ben iets kritischer in mijn waardering voor dit album dan Fred v.d. Neut. Vier sterren.

Fred Pach

13 februari 2004

 
Tracks en Credits
 
Terug naar Hoofdindex