Kathleen Edwards - Back to me  ****½

Kathleen Edwards - Back to me

Toen de jonge Canadese Kathleen Edwards een goede twee jaar geleden met “Failer” zich voor het eerst presenteerde, werd ze vrijwel meteen bedolven onder goedkeurende schouderklopjes. In het kielzog van grote dames als Lucinda Williams en Allison Moorer zou ze snel een vaste stek aan de top van het Americana-gebeuren gaan verwerven werd her en der door critici luidop geopperd. En op basis van de ijzersterke opvolger van dat album, het op 1 maart verschenen “Back To Me”, kan je dat prille enthousiasme alleen maar beamen. Met haar expressieve, enigszins aan Sheryl Crow verwante stem voelt Edwards zich even goed thuis in lekker rockende stukken als de door de elektrische gitaar van producer Colin Cripps en het orgel van Heartbreaker Benmont Tench gedragen opener “In State” of het spannende “What Are You Waiting For?” als in meer bespiegelende stukken als - het werkelijk met een juweel van een tekst gezegende - “Copied Keys” en “Away”, een samenwerking met “Meneer Pedal Steel” Eric Heywood, of lijzig met soulvolle blazers opgeluisterd Americana singer-songwriterspul als de Jim Bryson-cover “Somewhere Else”. Wat Edwards voor mij zo speciaal maakt zijn echter vooral haar teksten. Haar ondanks tegenslagen sterke personages zetten je steeds weer aan het nadenken over je eigen leven. En dat leidt vaak tot zeer verrassende inzichten..

25 april 2005

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

Op 11 maart woonde ik in Paradiso een showcase bij van Kathleen Edwards’ nieuwe cd. Hieronder een impressie.

De bovenzaal van Paradiso is deze avond gevuld met lezers van de bladen Heaven en Platomania, met eigenaren van cd-zaken, mensen uit de platenbusiness en een verdwaalde journalist. Zij zijn allemaal afgekomen op een optreden van Kathleen Edwards, de Canadese singer-songwriter. Edwards heeft een nieuwe cd uitgebracht en dat lijkt de platenmaatschappij een goede reden om haar een dagje naar Amsterdam te halen voor interviews en een optreden. De Canadese ambassade sponsort het geheel en alle bezoekers krijgen bij binnenkomst twee consumptiemuntjes in de handen gedrukt. Dat is nog eens een mooie manier om het Canadese cultuurproduct te promoten. Kathleen Edwards heeft voor haar optreden Colin Cripps meegebracht, die haar vocaal begeleidt en gitaar speelt. Edwards lijkt er zin in te hebben vanavond. Ze slaat haar glas Jack Daniels in één teug achterover en vertelt over haar optreden tijdens de show van David Letterman. In deze aflevering was ook Kirstie Alley te gast, de actrice uit Cheers, die inmiddels moddervet door het leven gaat. Volgens Edwards was dit ook de enige reden voor de aanwezigheid van Kirstie Alley in de show. Kathleen Edwards moet er even aan wennen om zonder volledige band op het podium te staan. Ze voelt zich alsof ze voor het publiek staat met alleen een zwembroek aan. Maar ook in haar zwembroek gaat het haar uitstekend af. De nadruk ligt vooral op de liedjes van de nieuwe cd Back to Me. Songs als ‘Old Time Sake’, ‘Away’ en het titelnummer krijgen sterke uitvoeringen. Jammer dat ‘Copied Keys’, voor mij het prijsnummer van de cd, live niet zo goed uit de verf komt. Colin Cripps ondersteunt Edwards uitstekend en hun samenzang is zo mooi dat er rillingen door de zaal gaan. Natuurlijk mogen ‘Six O’Clock News’ en ‘Hockey Skates’ van Edwards’ eerste cd Failer niet ontbreken. Voor de laatste twee nummers neemt Cripps plaats aan de rand van het podium en mag Kathleen Edwards solo schitteren. Dat doet ze onder andere met een Neil Youngs ‘Unknown Legend’, een nummer waarin ze een deel van haar leven herkent. Terwijl op dezelfde avond een aantal meters verderop The Arcade Fire de Melkweg in de ban houdt, krijgt Kathleen Edwards de bovenzaal van Paradiso volledig op haar hand.

Eind april is Kathleen Edwards weer in Nederland voor optredens in Paradiso (Amsterdam) en in 013 (Tilburg). Dan zal zij wel haar band meenemen.