Joss Stone - Mind, body & soul  ***** 

Joss Stone - Mind, body & soul

De Engelse zangeres Joss Stone, geboren in 1987, was pas 16 toen ze doorbrak in de muziekwereld. Joss vestigde zich tussen inmiddels gelouterde artiesten als Norah Jones en Jill Scott. Joss groeide op met r&b en American soul. Toen ze erachter kwam over een geweldige stem te beschikken, pakte zij haar spullen en verliet haar ouderlijk huis om auditie te doen in New York. Zij kreeg een platencontract bij S-Curve. Niet lang daarna nam zij haar debuut ‘The Soul Sessions’ op dat eind 2003 uitkwam. Voor haar debuutalbum werkte Joss Stone samen met Betty Wright, haar naamgenoot Angie en The Roots. ‘The Soul Sessions’ ging al meer dan twee miljoen keer over de toonbank!!

 

Onlangs vercheen haar tweede cd ‘’Mind, Body And Soul’. ‘Persoonlijk voel ik dat ‘Mind Body And Soul’ mijn debuutalbum is”, zegt Joss Stone over haar tweede album. Vreemd, als men zich realiseert dat haar eerste album The Soul Sessions zo’n wereldwijd succes was. Maar wel voldoende prikkelend om me maar eens in het nieuwste album van de nu zeventienjarige Britse te verdiepen.

De uitspraak van Miss Stone is wel te begrijpen. Het succesverhaal van ‘The Soul Sessions’ was onverwacht. Voor de platenmaatschappij, maar niet in de laatste plaats voor Stone zelf. Joss had nog nooit “voor ’t echie” gezongen, en zeker niet met een live band. Maar Stone is ontdekt door een groep mensen met verstand van soul en R&B en met oog voor talent. “A god-given gift”, adus mentor Betty Wright.

En ik geef mevrouw Wright gelijk. Want Joss Stone heeft een stem die je raakt. Wie gelooft dat de vocale klanken op Mind, Body And Soul van een zeventienjarig blond meisje uit het Engelse Devon afkomstig zijn? Niemand die haar nog niet gezien heeft, dunkt mij.

Dit album is de revelatie van het jaar en overtreft wat mij betreft zelfs het niveau van ‘Twenty Something' van Jamie Cullum (over jonge verrassingen gesproken). Maar tegelijkertijd valt ‘Mind, Body And Soul wel in een hele andere categorie. Maar welke categorie eigenlijk?

Moeilijk te zeggen. Het aanstekelijke “You Had Me” wordt de eerste single en bijna zeker een hit. Maar de overige nummers zijn heel moeilijk in een hokje te stoppen. ‘Less Is More’ is een fantastische pop-reggae compositie en voor mij de topper van het album. En toch hebben de overige nummers eerder een “soul-dance-r&b-achtig” gestalte. Een soort mix tussen Lauryn Hill, Lenny Kravitz, Angie Stone, Alicia Keys, Norah Jones en Jamiroquai, en dan gezongen door Janis Joplin in haar betere dagen. Natuurlijk schept deze karakteristiek meer verwarring dan duidelijkheid. Maar dat maakt ‘Mind, Body and Soul dan ook een aanrader. Voor thuis, in de auto, in clubs, waar dan ook, een muzikaal ‘hebbe-dingetje’.

 

5 oktober 2004

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex