Fleurine - Fire ****           

Een muzikaal hoogtepunt uit Amerika met een behoorlijk Nederlands tintje. Ik heb het over iemand die al bijna tien jaar in New York woont, maar in Nederland geboren en getogen is. Voor velen bekend als zangeres van Jazznummers, maar eigenlijk heeft zij dit soms beperkende genre al lang overtroffen. Fleurine componeert, zingt en arrangeert (en produceert als dat nodig is) en heeft daarbij een heel eigen stijl ontwikkeld die je tekort zou doen door er alleen een labeltje met "Jazz" aan te hangen. 'Fire' van Fleurine ligt nu in de Nederlandse winkels en de afgelopen tijd was ze diverse malen live te zien. Begin 2004 is ze weer een paar dagen in het land en geeft ze vandaag (8 jnauari) een speciaal concert in het Bimhuis te Amsterdam.
Voor haar nieuwste songbook 'Fire', werd Fleurine geïnspireerd door Rock, Klassieke muziek, Swing en Latijns Amerikaanse ritmes en werkte ze samen met de vermaarde New Yorkse producer Robert Sadin. Hij produceerde onder meer Herbie Hancock's Grammy winnende 'Gershwin's World' met Stevie Wonder en Joni Mitchell en Wayne Shorter's laatste album 'Alegria'. Sadin is ook bekend als arrangeur, dirigent en producer voor een aantal andere grote namen, zoals Kathleen Battle, Wynton Marsalis, Milton Nascimento, Dee Dee Bridgewater en het New York Philharmonic. Fleurine vond het fantastisch om met hem te werken en uit deze muzikale chemie kwam een bijzonder album voort.
Ook nu weer blijft ze haar unieke en originele muzikale weg vervolgen, onder andere door het arrangeren van pophits. Tracks krijgen een tweede leven, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het openingsnummer van Bruce Springsteen en de wereldwijde hit van Peter Frampton (Show me the Way), waarbij zij het door haar ingenieuze arrangementen voor elkaar krijgt dat je de originele versie bijna vergeet. Verder worden nummers van Nick Drake (Fruit Tree), Paul Simon (Still crazy after all these Years) en The Pretenders (Brass in the Pocket) in een jazzy jasje gestoken. Terwijl Fleurine met haar sensuele stem op een ander moment een klassieke Gabriel Fauré (Après un Rêve) interpreteert in het oorspronkelijke Frans. Haar grote liefde voor Braziliaanse grooves en taal, altijd terugkerend op haar albums, komt ook nu weer naar voren. In twee gloednieuwe Braziliaanse nummers, waarvoor Fleurine een deel van de Portugese tekst en muziek voor haar rekening nam en een Jobim klassieker (So Tinha de Ser com Você). Eén van de originele teksten schreef zij samen met ZUCO 103's Lilian Vieira, die tot nu toe op elke plaat van Fleurine een nummer meeschrijft.
Op het album doen topmuzikanten van beide continenten mee: drummer Jeff Ballard, saxofonist Seamus Blake, accordeonist Gil Goldstein, pianist Brad Mehldau en gitarist Peter Bernstein. Uit Europa Fleurine's al bijna tien jaar gekoesterde bandleden, gitarist Jesse van Ruller en bassist Johan Plomp. Met haar instinctieve benadering, haar heldere timbre en unieke sound, gaat Fleurine door met het creëren van haar eigen persoonlijke niche in de muziekwereld.

 

 

10 januari 2004

 
Tracks en Credits
 
Terug naar Hoofdindex