Cesaria Evora - Club Sodade  *½

Als gevolg van 'Club Sodade' zou een hele nieuwe generatie Cesaria Evora-fans kunnen opstaan. Een aantal van haar beste nummers zijn namelijk bewerkt door vakkundige remixers. Voor de liefhebber van dance/loungemuziek levert dat een aardig album op. Liefhebbers van wereldmuziek zullen daar beslist anders over denken.

Vooral `Angola` is populair onder remixers, want het nummer is maar liefst drie keer bewerkt. Carl Craig’s versie klinkt erg elektronisch, Pepe Bradock heeft er een tamelijk duister nummer van gemaakt, de get down dub. Bradock remixte het nummer nogmaals, zijn tweede bewerking klinkt metaliger en koeler. Kerri Chandler geeft `Nutridinha` en `Nho antone escarderode` een Braziliaans tintje, de nummers klinken lekker opzwepend. `Besame mucho` begint totaal onherkenbaar, maar Senor Coconuts heeft er een grappige chachacha-remix van weten te maken. `Sangue de beirona` (Francois K), `Bondade e maldade` (Osunlade), `Sodade` (Dj Rork & Demon Ritchie) en `Negue` (Cris Prolific) zijn wat mij betreft fantasieloos en vooral lelijk geremixt. Deze nummers duren veel te lang, zijn heel eentonig en missen het wereldmuziekgevoel volledig. Waarschijnlijk zal juist dit soort mixen het deze zomer prima doen in de strandtenten.

‘Club Sodade’ zorgt vast wel voor nieuwe Evora-fans. Zij zullen echter niet zo snel naar een concert van de Kaap-Verdische zangeres zelf gaan, maar veel eerder dansen of loungen op de creatieve bewerkingen van dj`s. Voor de Cesaria Evora-fans van het eerste uur is Club Sodade op zijn zachtst gezegd een overbodig album en had eigenlijk ook niet gerecenseerd moeten worden door iemand als ik die zo'n groot liefhebber is van wereldmuziek. Anderhalve ster derhalve.

26 juli 2003

 

Tracks & credits

Terug naar Hoofdindex