Celso Fonseca - Natural ****  

Eťm van de artiesten uit de Crammed/Ziriguiboom stal is Celso Fonseca. Hij heeft met zijn eerste internationale solo album 'Natural' meteen een nominatie voor een Edison Jazz Award in de wacht gesleept in de categorie World. Eťn van BraziliŽ's best bewaarde geheimen doet het kennelijk ook goed in Nederland. De eerste single, Jobim klassieker 'She's a Carioca', dar hij samen zingt met Cibelle is net uitgebracht.
Celso Fonseca heeft als componist, gitarist en arrangeur samengewerkt met de grootste namen, zoals Gilberto Gil, Caetano Veloso, Marisa Monte, Bebel Gilberto, Carlinhos Brown en Carlos Santana, maar zijn eigen muziek is lange tijd verborgen gebleven voor onze oren. Daar komt nu verandering in. Hij blaast nieuw leven in de wortels van de Bossa/Samba en heeft de instrumentatie doelbewust gereduceerd totdat alleen de essentie overbleef. Een magische akoestische bas en zijn zachte, sensuele stem, afgemaakt met een sausje van percussie. Deze ingrediŽnten in combinatie met Celso's heldere composities en moderne productie, maken van Natural een stijlvol en geÔnspireerd album. Het album werd opgenomen in Rio de Janeiro in 2002 in Celso's eigen Gelťia Geral studio, die hij samen met Gilberto Gil heeft. Het bevat zijn meest recente en fascinerende eigen werk, met daarnaast Bossa klassiekers zoals Baden Powell's 'ConsolaÁao'.
Celso Fonseca is geboren en opgegroeid in Rio en heeft inmiddels vier goed ontvangen solo albums gemaakt die alleen in BraziliŽ zijn uitgekomen. De laatste daarvan werd genomineerd in twee categorieŽn tijdens de Latin Grammies uitreiking in 2002. Deze albums hebben de weg geplaveid naar een reputatie van een unieke zanger en briljante 'songwriter' die een klassieke en smaakvolle 'sound' overbrengt op alles wat hij aanraakt.

31 mei 2003

 

Tracks & credits

Terug naar Hoofdindex