VA - African reggae   (Waardering Muziekwereld)

Various Artists - African Reggae

Putumayo World Records is een gespecialiseerd platenlabel in wereldmuziek. Putumayo heeft als missie muziekliefhebbers kennis te laten maken met andere culturen via muziek vanuit de hele wereld en brengt nu al 15 jaar compilaties uit met het beste dat de wereld muzikaal te bieden heeft. De compilaties worden samengesteld per muziekgenre, per land, werelddeel of stad, maar ook aan de hand van bijvoorbeeld culinaire themaís als Music from the Winelands. Met het nieuwste verzamelalbum African Reggae verlegt Putumayo grenzen. Putumayo presenteerde tot dusver namelijk altijd verzamelaars die in het teken staan van een universeel globalisme en algehele gelijkwaardigheid. Deze keer zijn twaalf bekende reggaegrootheden onder Putumayo's vlag verzameld, waarbij enkel de afvaardiging uit Jamaica opvallend genoeg achterwege is gelaten.
Afrika heeft altijd een speciale plek ingenomen in ťťn van ís werelds meest populaire muziekgenres: reggae. Talloze reggae artiesten verhaalden over hun droom van een mogelijke terugkeer naar Afrika
Een vreemde verzameling van wereldwijde klanken is het geworden op dit verzamelalbum. Zo presenteert Apache Indian etnische triphop met veel Indische Brahma gezangen. Alpha Blondy wordt dan weer terecht geŽerd voor zijn melodieuze, Afrikaanse anti-apartheidsreggae. De term "rootsreggae" krijgt op deze manier plots een andere (lees: ruimere) invulling. Algerije, NigeriŽ, BraziliŽ, Frans Guyana, ... alle warme windstreken blijken een uitstekende eigen rastadelegatie te hebben. Wat Afrikaanse varianten, zoals Majek Fasheks African Unity  kenmerkt, zijn het erg opgewekte karakter, de korte, nasale zangen en de frisse melodietjes die deze muziek opvrolijken. Arabische sterren gebruiken dan weer meeslepender gezang en teren gemakkelijker op de trancematige ritmen en de bezwerende bas van de muziek. Maria de Barros laat, op de dubbende bas en wat percussie na, zelfs geen spaander van het oorspronkelijke reggaegevoel heel, maar kleedt haar Riberonzinha aan met Spaanse gitaar, een soulvolle mondharmonica en Afrikaanse zang. Zo worden horizonten ruim verkend. Weinig verhullende titels als Lalogo, Rawagu of O Si Keka maken de wereldreis helemaal compleet.
Opnieuw is Putumayo erin geslaagd diverse culturen op een uiterst smaakvolle wijze bijeen te brengen. Dit album is dermate origineel en van zoín goede kwaliteit dat het schijfje in geen enkele verzameling van liefhebbers van wereldmuziek mag ontbreken.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 maart 2009

Tracks en Credits

Terug naar Hoofdindex

  Free counter and web stats