Randall Kromm - Rough and polished (Waardering Muziekwereld) 8

Randall Kromm - Rough and polished

Randall Krom timmert al even aan de weg en bracht al wel wat werk uit zoals in zijn eerder verschenen albums Water Wheel, Holidays And Homecomings enTime Will Not Let Us Stay. Met deze derde full-cd is er onlangs nieuw werk van één van de meest productieve en gerespecteerde singer-songwriters van Greater Boston verschenen, waar hij in de jaren tachtig nog begon in de popmuziek. Maar naarmate de jaren vorderden koos Randall resoluut voor een bestaan in andere muzikale horizonten. Hij schreef de voorbije decennia nummers in verschillende stijlen en legde accenten in de wereld van de folk, bluegrass en oldschool jazz.
Maar vanaf 2009 profileerde hij zich echt als folkzanger. Dat resulteerde onder meer in het nagelnieuwe album Rough And Polished Stones, waarop hij wordt bijgestaan door zijn beide zingende dochters Emma en Grace. En met gezelschap van gewaardeerde studiomuzikanten, zoals onder meer de befaamde producer/gitarist Eric Kilburn, de bekende violist Jordan Tirrell-Wysocki en de vermaarde pianist/accordeonist Joe Barbato.

Randall, die de akoestische gitaar bespeelt en ook de baspartijen voor zijn rekening neemt, maakt muziek die mensen raakt. Hij heeft het vaak over hoop, liefde en de uitdagingen van ouder worden, al dan niet doorspekt met een vleugje humor. Dat is te horen in de openingstrack Love In The Middle Ages en ook in Why Do We Ask Why, een song waarin verteld wordt dat je moet genieten van het moment van de dag. Arms Wide Open heeft gospelinvloeden en klinkt naarmate het nummer vordert hemels mede door de ondersteunende stemmen van de dochters en de begeleiding van het B3-orgel van Joe Barbato.  Het elegante Desert Stars vertelt dan weer het liefdesverhaal, waarin de viool een prominente rol speelt. Je merkt dat dit album bijzonder afwisselend is: zo is er met Down To The Waterfall een echt folknummer terwijl Talk Is Just Talk een ballade is met country-invloed en met mooie elektrische lap steel gitaar van Kevin Barry. Ook Friday Morning, met een knipoog naar het einde van de week, maakt door de piano-intro een mens rustig. Ook in dit nummer laten de zusjes Kromm zich horen in harmonie.  Van een gans andere orde, maar een welgekomen song is Every Wrong Thing, een folky poppy nummer met een Caraïbische inslag. When We Remember is een typisch bluegrassnummer en klinkt opgewekt. Een heel ander verhaal wordt verteld in de titeltrack Rough And Polished Stones over hoe je samen met je geliefde de tweede helft van je leven tegemoet gaat. Slotnummer Water Wheel wordt door bekende muziekinsiders als een moderne klassieker genoemd in het genre. Het stond tevens op het gelijknamige eerste album.

Met dit erg gevarieerde album van deze singer-songwriter-zanger-gitarist lijkt het er op dat Randall Kromm heel wat in zijn mars heeft.

Auteur: Sis van Hoof

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: read:http://www.keysandchords.com/album-review-blog/randall-kromm-rough-and-polished-stones

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 januari 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex