Radka Toneff & Steve Dobrogosz - Fairytales (Waardering Muziekwereld) 9

Radka Toneff & Steve Dobrogosz - Fairytales

Ellen Radka Toneff werd in Oslo geboren op 25 juni 1952 als dochter van de Bulgaarse folksinger Toni Toneff. Tussen 1971 en 1975 studeerde Radka Toneff aan het Conservatorium van Oslo. Na haar studie speelde zij in een groep, samen met Arild Andersen (contrabas), Jon Balke (piano) en gitarist Jon Eberson. Meteen vanaf hun eerste album Winter Poem uit 1977 vestigde Radka haar naam in de Noorse jazzwereld. Het album stond nagenoeg in alle Noorse hitlijsten en leverde in 1977 haar de 'Spellemannsprisen' op. Vanaf 1979 werkte Toneff samen met pianist Steve Dobrogosz wat tot het succesvolle album It Don't Come Easy leidde. In 1980 werd Radka Tonneff verkozen om op het 'Eurovisiesongfestival' Noorwegen te vertegenwoordigen met het nummer Parken. De 43 jurypunten leverde haar een verdienstelijke 8e plaats op. TweeŽnhalf jaar later op 21 oktober 1982 overleed Radka Toneff plotseling, mogelijk het gevolg van zelfmoord. In 1982 kreeg Toneff nog postuum de 'Buddy Prize' van de 'Norwegian Jazz Association'.

Fairytales is een heruitgave van het succesvolle album dat eerder dat jaar van haar vroegtijdig tragisch overlijden uitkwam. Het album is geremasterd als SACD dat in beginsel een sublieme geluidskwaliteit oplevert, een kwaliteit die overigens pas vanwege regelmatige niveauverschillen tussen zachte en hardere passage goed tot zijn recht kwam op mijn SACD-speler. Het album telt tien nummers en heeft vanwege spaarzame aanvullende instrumentatie op het sfeerbepalende sublieme pianospel van haar vaste Amerikaanse begeleider Steve Dobrogosz een nadrukkelijk intiem akoestisch en bovenal audiofiel karakter. Het album telt louter hoogtepunten, maar speciaal vermeldenswaard zijn Come Down In Time (cover van Elton John), een betoverende versie van het alom bekende My Funny Valentine, alsmede twee nummers van Dobrogosz: I Read My Sentence en Mystery Man.

Ik prijs mij gelukkig dat ik via het muzieklabel PIAS 35 jaar na dato dit jazzalbum ontdekte. Fairytales is in de Noorse muziekhistorie het bestverkochte jazzalbum aller tijden en werd in 2011 zelfs uitgeroepen als Ďbest Norwegian album alltimeí. Fairytales mag naar mijn mening dan ook in geen enkele platencollectie van jazzliefhebbers ontbreken.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 februari 2018

Listen tracks

Website

 

Terug naar Hoofdindex