Peter van Rooijen - Liefde, dood en zwaartekracht  (Waardering Muziekwereld) 8

Peter van Rooijen - Liefde, dood & zwaartekracht

Peter van Rooijen is lid van Circus Treurdier, het muziektheater-gezelschap dat begin 2017 met Treurteevee (VPRO) veel lof oogstte bij pers en publiek. Hij is vaste kracht bij singer/songwriter-collectief Het Nieuwe Lied en maakt sinds 2018 deel uit van het cabaret bij Spijkers met Koppen.

De elf liedjes op Liefde, Dood en Zwaartekracht zijn een reflectie van het gelijknamige succesvolle theaterprogramma, de derde in het oeuvre van cabaretier Van Rooijen en het eerste liedjesprogramma. Een programma met een prachtige mix van absurd theater, revue, cabaret met in hoofdletters mede het accent op poŽzie. In zijn liedjes manifesteert Van Rooijen zich als een begenadigd tekstschrijver, hetgeen in diverse media (o.a. de Volkskrant) de nodige positieve recensies opleverde. Peter weet zich omringd door een prima musicerende band, die de liedjes lardeert met deels een stevige popsound, maar ook heel akoestisch uit de hoek moet komen bij een aantal subtiele kleine liedjes. De sound springt werkelijk van de hak op de tak, zeg maar laverend tussen Springsteen en Spinvis, en vergt permanent de aandacht van de luisteraar. Vaak naar de keel grijpend, soms uiterst komisch en een enkele keer heel heftig ((Ballade Van de Stille Groene Heide).

Reeds tijdens de eerste luisterbeurt werd mij snel duidelijk dat Peter van Rooijen niet voor ťťn gat te vangen is. Hij opent met een (anti) reislied Waar Is De Liefde Nu Naar Toe? dat zomaar uit de koker had kunnen komen van J.J. Cale. In het nummer Het Systeem ontwaren we flarden van Kurt Weil wat tekenend is voor de diversiteit van Peterís liedjes. Door het hele album klinken ook invloeden door van Maarten van Roozendaal, niet zo vreemd omdat deze singer-songwriter ook al geruime tijd verbonden is aan het muziektheatergezelschap Circus Treurdier.

Resumerend kan ik concluderen dat het nieuwe album van Peter van Rooijen een aanbeveling is voor alle liefhebbers van muziektheater die niet schromen om in de luisterstoel van de ene in de andere rollercoaster te geraken. Resteert mij om voor dit album ook credits uit te delen aan de muzikale begeleiding: Wilko Sterke (piano, diverse elektronische toetsen en sax) en gitarist Frank van Kasteren.

Auteur: Fred Pach

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 oktober 2018

Listen Tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex