Peter Gallway - Muscle and bone   (Waardering Muziekwereld) 8

Peter Gallway - Muscle and bone

De muziekwereld mocht in de voorbije decennia al meer dan 20 albums met singer-songwriter Peter Gallway uit Santa Barbara, Californië in een hoofdrol verwelkomen. Dat kon via zijn soloplaten, maar evenzo via zijn project ‘Hat Check Girl’ waarin hij een folkduo vormt met de geweldige zangeres Annie Gallup, wiens soloplaten hij ook al sinds jaar en dag produceert. ‘Een bezige bij’ is dan ook een passende definitie voor deze muzikant die al ontelbare schitterende liedjes op zijn palmares heeft staan.

Daar komen er nu ineens acht extra songs bij dankzij de release van zijn nieuwste soloplaat “Muscle And Bone”. Naar eigen zeggen gaat het op deze cd over liedjes die geschreven werden in een atmosfeer van woede, bezorgdheid, schaamte, hoop, hopeloosheid, verwachtingen, spijt, geloof, loslaten en gebed. Een hele boterham, als u onze mening zou vragen. We zijn dan ook blij dat Peter Gallway op het zeer mooi verzorgde cd-hoesje van dit anti-oorlogalbum uitlegt waar hij de inspiratie voor een aantal liedjes op “Muscle And Bone” heeft gehaald. In het tien minuten durende “Downtown Ferguson” zit een gesproken stukje tekst dat hij heeft ontleend uit de geschriften van Mahatma Gandhi, de legendarische Indische leider van de onafhankelijks- en vrijheidsbeweging. Voor het nummer “The Distance Of My Fall” baseerde hij zich dan weer op het te korte leven en het prachtige werk van de onnavolgbare Spaanse dichter Federico García Lorca die op 38-jarige door de Spaanse Nationalisten van generaal-dictator Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd vermoord omwille van zijn socialistisch gedachtengoed. In de song “Citrine” zingt zijn muzikale ‘partner in crime’ Annie Gallup sfeervolle klanken mee en leest zij eveneens een ‘spoken word’-tekst uit de notities van Mahatma Gandhi.

Dit is waarschijnlijk het meest politiek geïnspireerde album dat Peter Gallway ooit heeft gemaakt, maar het loont zeer de moeite om het sociale engagement en de oprecht gemeende bezorgdheid van deze artiest via zijn songs te leren ontdekken. Treffende voorbeelden hiervoor zijn de nummers “The Distance Of My Fall”, “Reversal (zie video) en slotsong “Blow This World”. Hoewel er maar acht nummers op deze plaat staan, loont het toch zeer de moeite om ze van begin tot einde uit te zitten en vooral naar de unieke songteksten te luisteren die Peter Gallway erbij heeft geschreven. “Hymn” is met 5 minuten en 44 seconden het kortste nummer op de cd en “Downtown Ferguson” klokt als langste track pas af na 10 minuten. Het gaat hier dus overduidelijk om songs die u wellicht nooit op onze radiostations zult kunnen horen, maar bij simpele aanschaf van deze plaat kunt beluisteren zo vaak als u zelf wilt. En dat laatste willen en kunnen we u alleen maar warm aanbevelen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 januari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex