Peter Gallway & the Real Band - Reach for it   (Waardering Muziekwereld) 8

Peter Gallway - Reach for it

Peter Gallway is een vertrouwde naam die regelmatig in deze rubriek van WiM opduikt met zijn solowerk of Hatcheck Girl, het vruchtbare samenwerkingsverbond met zijn levensgezellin Annie Gallup dat in CaliforniŽ ontkiemde. Gallup leverde, recent nog het te koesteren pareltje Bookish af dat ondanks haar verslechterende gezondheidstoestand door de ziekte van Lyme tot stand kwam in Rockland, Maine. Vanuit dat kustplaatsje komt Gallway aanzetten met een afgeslankte versie van The Real Band, ťťn van de vele episodes in zijn muzikale omzwervingen.

Gallway assembleerde voordien zowat in zijn eentje, al dan niet met de hulp van Gallup zijn fraaie werkstukken. Het aan Annie Gallup opgedragen Reach For It is met uitzonderling van een enkele cover gevuld met composities van Gallway die wederom als multi-instrumentalist actief is. De hernieuwde samenwerking met gitarist/co-producer Mark Rainer en percussioniste  Andrea Re die Jackson Browne en Garland Jeffreys flankeerde in een (h)echt combo resulteert in een meer opgewekte sfeer. De catchy, jazzy teneur refereert naar het verleden in New York City. Gallway haalt herinneringen op in verhaaltjes, ondersteunt door Rainers inventief elektrisch snarenwerk. Ook de alomtegenwoordige vocale backing van Re zorgt voor een dynamische boost in ritmische up tempowerk zoals No Dice Eddie en het met funky percussie opgebouwde Naughty Naughty.

Bijzonder knap is Kid Motown waarin  Gallway herinneringen ophaalt aan R&B uit Detroit, Memphis en New Orleans  die hij als jonge snaak op TV ontdekte en inspireerde. Walking On Ice is afkomstig van Devonsquare, een songwriterstrio uit Maine, een rustige passage die wat meer aansluit bij het vertrouwde melancholische solowerk. Bandstand gaat over het muzikantenbestaan waarin Peter Gallway decennia geleden verzeilde en nog wel even zal vertoeven  met zijn blijkbaar onuitputtelijke inspirerende creativiteit als songwriter.

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: read:https://writteninmusic.com/albumrecensie/peter-gallway-the-real-band-reach-for-it/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex