Paal Flaata - Come tomorrow  (Waardering Muziekwereld)

Paal Flaata - Come tomorrow

Op Come Tomorrow brengt de zanger uit Noorwegen voor de verandering geen eigen werk, maar zingt hij liedjes uit het oeuvre van de onvergetelijke Townes van Zandt. En dat pakt absoluut niet verkeerd uit om maar meteen met de deur in huis te vallen, alleen al vanwege de uitstekende keuze een album uit te brengen als eerbetoon aan één van de beste singer-songwriters aller tijden. Townes Van Zandt stierf op nieuwjaarsdag 1997 door gezondheidsproblemen ten gevolge van zijn drugsgebruik. In de jaren 2000 groeide de interesse in het werk van Van Zandt en verschenen er twee boeken, een documentaire en een aantal tijdschriftartikels over de zanger. En ook zijn albums geraakten in een hernieuwde belangstelling.

Vier van de tien songs op Come Tomorrow zijn afkomstig van Townes’ album Delta Momma Blues en dat is wat mij betreft een uitstekende keus omdat ik dat album als één van de beste beschouw van Townes. Multi-instrumentalist Gøran Grini speelt een belangrijke rol op deze cd. Niet alleen bespeelt Grini een groot aantal instrumenten en produceerde hij het album samen met Flaata, maar hij verzorgde ook de fraaie strijkersarrangementen. Gelukkig zijn er ook songs die mooi ‘klein’ zijn gehouden, zoals het aangenaam wegluisterend Kathleen. Het titelnummer dat halverwege het album opduikt, is wat mij betreft het absolute hoogtepunt van de plaat, een emotionele song die Paal samen zingt met zijn dochter Maia. Maar ik moet zonder de overige prachtige liedjes op de plaat tekort te doen, nog twee andere liedjes speciaal vermelden: Quicksilver Daydreams Of Maria en het verstilde, ingetogen gezongen Snow Don’t Fall, de afsluiter van het album.

Paal Flaata is er met Come Tomorrow met verve in geslaagd mijn belangstelling voor het werk van Townes van Zandt – dat de laatste jaren enigszins was verflauwd – weer nieuw leven in te blazen. Met name door zijn fantastische stem en de knappe wijze waarop hij de liedjes van Van Zandt een eigen interpretatie weet mee te geven. Uiterst prettig is de inlay in het kartonnen digipack met alle teksten om de liedjes nog eens na te lezen (of mee te zingen) in de bewustwording wat voor een fantastische songwriter Townes van Zandt was. Come Tomorrow is een uiterst geslaagd eerbetoon!

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex