Osborne Jones - In the moment   (Waardering Muziekwereld)  8

Osborne Jones - In the moment

Ik herinner me nog levendig dat toen ik eind 2012 voor het eerst een cd van ‘Osborne Jones’ in handen kreeg, ik er van overtuigd was dat het hier om een singer-songwriter ging. Maar wat dieper grasduinend op het wereldwijde web leerde me al gauw dat de toenmalige cd “Out Of Blue Yonder” het mooie resultaat was van een waardevolle samenwerking tussen twee ver van elkaar levende vrienden.

De auteurs waren David Osborne die in Los Angeles woonde en zijn in Londen wonende muzikale partner David-Gwyn Jones. Beide mannen zijn professionele singer-songwriters in hun eigen land, maar ze slaagden er in om een extra toegevoegde waarde te creëeren door hun gezamenlijke schouders onder dit ‘Osborne Jones’-project te plaatsen.

De op debuutalbum “Long Night Moon” uit 2010 volgende cd “Out Of Blue Yonder” werd enthousiast onthaald en was de directe aanleiding dat er naarstig aan een opvolger voor dit succesalbum zou worden gewerkt. Die plaat is er nu gekomen via het twaalf songs tellende album “In The Moment” dat zowel in een studio in Londen als in Los Angeles werd opgenomen.

Alle nummers werden door beide heren samen gecomponeerd en Dan Cooper nam de rol van producer van dit 45 minuten durende nieuwe album voor zijn rekening. ‘Osborne Jones’ brengt hierop Americana- en folksongs met een stevige countryinslag, voornamelijk door het toevoegen van pedal steelgitaarklanken.

Dit door Rick Shea (van o.a. de ‘Dave Alvin Band’) virtuoos bespeelde typische countryinstrument is al van bij de eerste song “Go With The Flow” prominent aanwezig en zal later nog vaker opduiken, o.a. in “A Thousand Miles Of Texas” of in het ijzersterke “Hang My Head In Shame” en “Home Is Where The Heartache Is”.

De countryliedjes van George Jones of Buck Owens komen ons levendig voor de geest bij het beluisteren van de songs “’Til Journey’s End”, “City Looks Like Stars” (zie video) en “Give Me Just A Few More Years”. In “Oh Antoinetta” en “Listen To That Train” wijkt het duo eventjes uit in de richting van bluegrass en met het prachtige “Drink Manhattan Dry” brengen ze een toekomstige klassieker voor iedereen die wanhopig van liefdesverdriet naar de verdovende drank heeft gegrepen.

David Osborne en Gwyn Jones zijn op een leeftijd gekomen dat ze niets meer moeten bewijzen en enkel muziek kunnen maken voor hun eigen plezier. Ze zijn experten in het schrijven van klassieke Americana-liedjes en Gwyn Jones beschikt over een perfecte stem om deze liedjes zelf in te zingen. Wij hebben zo’n vermoeden dat deze cd “In The Moment” nog lang niet hun laatste plaat zal zijn.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 juni 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats