Noura Mint Seymali - Tzenni  (Waardering Muziekwereld)  9-

Noura Mint Seymali - Tzenni

Voor mensen die de Afrikaanse muziek van dichtbij volgend, behoeft Noura Mint Seymali niet voorgesteld te worden. Voor wie nu op de trein springt, heel kort: Noura is een telg uit een griotgeslacht met lange traditie. Papa was Seymali Ould Ahmed Vall, zowat de stamvader van de hedendaagse Mauritaanse muziek. Hij schreef onder meer het Mauritaanse volkslied, werkte een methode uit om de traditionele Moorse muziek op begrijpelijke wijze uit te kunnen schrijven en vooral was hij de componist van ontelbare stukken, die door zijn vrouw -en dus Noura's stiefmoeder-, Dimi Mint Abba, de Grande Dame van de Mauritaanse muziek, bekend werden gemaakt.

Noura zat al heel jong in de begeleidingsband van (stief)mama en heeft zich kennelijk tot doel gesteld de traditionele muziek van haar volk te moderniseren en radiowaardig te maken voor de generaties van nu en straks.

Op deze plaat (“Tzenni” betekent zoveel als “rond je eigen as draaien”), doet ze dat aan de hand van een aantal nieuwe songs, maar ook van herwerkingen van nummers die door haar ouders bekend werden gemaakt. Daartoe beschikt ze over een knappe begeleidingsband, onder leiding van haar echtgenoot/gitarist Jeiche Ould Chigali, de man die meer dan een klein beetje zijn stempel drukt op deze plaat. Hij is een indrukwekkende gitarist, die de hele plaat door, de verschillende stijlen demonstreert, die eigen zijn aan de Mauritaanse muziek.Alles draait rond die gitaar en rond de harp (ardine) en de dwingende, bezwerende stem van Noura, die een erg goeie zangeres blijkt te zijn, waarnaar het moeilijk niet-luisteren is.

Traditie gaat dus hand in hand met moderniteit en dat levert een indringende plaat op, die nochtans -zeker voor beginnelingen- mondjesmaat verteerd moet worden. Luister je hier naar in de verkeerde omstandigheden, dan dreigt monotonie of teveel repetitiviteit. Je moet hier voor gaan zitten en luisteren, niks anders doen.

Beginnen doe je bij de wervelende titelsong en bij de klassieker “El Barm”. Daarna spoel je door tot “”Hebebeb” en”Tikifite”, twee songs die van de oudjes afkomstig zijn en dan ben je klaar voor de hele hap, die je als een heerlijke warme douche over je heen kan laten komen. Wat je dan allemaal hoort, is noch min noch meer een van de betere woestijnplaten van de voorbije jaren.

Voor velen nog te ontdekken, maar hier ten huize stilaan een beetje een klassieke status aan het verwerven. Voor onze westerse oren klinkt het allemaal wat ongebruikelijk, maar zodra je aan de stijl en het ritme gewend bent, is dit van heel grote pracht!

Auteur: Dani Heyvaert (Rootstime)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/JULY1/CD50.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 augustus 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats