Nina van Horn - Nina sings....Simone  (Waardering Muziekwereld) 8

Nina van Horn - Nina sings....Simone

Nina Van Horn is één van de hardst werkende blues diva’s van het Westelijk Halfrond. Ze was pas veertien jaar toen ze als balletdanseres furore maakte op het podium. Niet veel later toerde ze ook full time met de ‘Compagnie Lyrigue de France’ en werd ontdekt als een erg goede en klassiek opgeleide hoge coloratuursopraan. Dit leven hield ze door motivatiegebrek niet lang vol en Nina vertrok vervolgens naar Texas om countryzangeres te worden. Uiteindelijk belande ze in New Orleans en vond daar haar gading in de jazz en bluesmuziek. Van Horn werd door Frankrijk ook tweemaal uitgezonden om het land te vertegenwoordigen op het ‘Festiblues International de Montreal’ in Canada. In 2003 was Nina samen met haar Midnight Wolf Band te gast op het inmiddels teloorgegane Pajot Bluesfestival in Galmaarden, waar ze menige blues fans met enige verstomming achterliet. Dit spetterend performen, haar wapperende lange haren, donkere zonnebril en flowerpower hoed staat voor eeuwig in mijn geheugen geprint. Drie jaar geleden had ze het succesvolle album ‘Seven Deadly Sins’ in de cd-rekken. En nu heeft ze het lumineuze idee opgevat op een release vol covers te registreren. Een waar eerbetoon aan een van haar mentors Nina Simone. Maar Nina Simone coveren is alvast geen certitude. Nina Van Horn kwijt zich zoals steeds perfect en feilloos van haar taak. Nu vindt ze met bassist Denis Aigret, gitarist Masahiro Todani, keyboardvirtuoos Lea Worms en drummer Mathias Bernheim de ideale soulmates voor haar geoogde sound. Het geweldige ‘Revolution’ heeft de eer om het album te openen. Van Horn is bijzonder goed bij stem en haar bourbon vloeit recht in Lea’s boogie orgeltunes. Uit 1964 komt het New Orleans begeesterde ‘Old Jim Crow’, en het jazzy ‘Mississipi Goddam’ komt uit Simone’s eerste album ‘Nina Simone in Concert’ live uit de Carnegie Hall
in ’64. De traditionele folksong ‘House Of The Rising Sun’ werd door Simone zelf gecoverd in 1961. Van Horn geeft een gelukkig eigen interpretatie en invulling aan deze wereldklassieker. De strakke backing is ook van levensbelang in het hoogdravende ‘Backlash Blues’ en het behaaglijk swingende ‘Save Me’. Het emotioneel en jazzy gehyperboliseerde ‘He Needs Me’ staat in aangenaam antithese met het uitvoerende ‘Love Me Are Leave Me’ uit 1958 dat prijkte op het album ‘Little Girl Blue’ van Nina Simone. Het nummer ‘Ain’t Got No’ heeft een opporrende R&B feeling. De song ‘Feeling Good’ werd ooit bij elkaar gepend voor de musical The Roar of The Greasepaint’ door het duo Newley/Bricusse. Simone had er een bescheiden succes mee in 1965 en het prijkte op het album ‘I Put A Spell On You’. Van Horn waagt zich ook met succes aan Simone’s grootste jazzy standaard hit ‘My Baby Just Care For Me’. Dit nummer werd geschreven voor de muzikale comedy ‘Whoopee!’ in 1930. Het werd zo Eddie Cantor signature tune, die het nummer vertolkte in de film. En dan is er nog het intransigente en gospel begeesterde  ‘Sinnerman’. Van Horn houdt het nummer hier gelukkig heel wat korter dan de tien minuten durende versie van Simone in 1965. Het Afrikaanse geënthousiasmeerde ‘Be My Husband’ werd destijds bij elkaar gepend door Simone’s echtgenoot en manager Andrew Stroud.
Als afsluiter mocht uiteraard ‘I Put A Spell On You’ niet ontbreken op deze hommage. Todani’s gitaarriffs vloeien heerlijk in Worms pianostructuren en Bernheim strakke drumslagen. De band amuseert zich blijkbaar, en ook dat is een niet onbelangrijk gegeven. Of niet soms ?
Nina Van Horn is meer dan geslaagd in haar opzet. En dat is de schitterende muziek van Nina Simone opnieuw onder de aandacht brengen. Het album ‘Nina Van Horn Sings Nina Simone’ is een geweldige tribute CD…! Replay please.

Auteur: Philip Verhaege

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/nina-van-horn-sings-nina-simone

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex