Nina Simone - Wild is the wind  (Waardering Muziekwereld) 10

Nina Simone - Wild is the wind

Nina Simone kon net so bluesy als Billie en net zo jazzy als Ella zijn. Dat ze in stilistisch opzicht nooit volledig de ene of de andere was, heeft haar carrière flink gehinderd. Ook zorgde het ervoor dat veel critici haar niet op waarde schatten. Halverwege de jaren zestig had ze echter bewezen dat ze jazz, Broadway, gospel, pop en folk beheerste. Overal waar ze maar kon, bracht ze haar bevredigende en tegelijkertijd verrassende muziek.

Hoewel Wild Is The Wind uit studio- en liveopnamen van 1964 en 1965 bestaat, toont het aan dat Simone’s veelzijdigheid een muzikaal geheel kon vormen. De elf nieuwe, sterk uiteenlopende nummers nemen de luisteraar mee op een slingerend, maar altijd overtuigend pad langs allerlei stijlen en emoties.

Simone is het meest uitgelaten in het wilde openingsnummer, jukeboxsucces ‘I Love Your Lovin' Ways’ dat de somberheid in het tweede nummer ‘Four Women’ nog schrijnender maakt. Het nummer over de tegenslagen van vier zwarte vrouwen barst van de ingehouden woede, die in een groot deel van het latere, politieke materiaal van Simone terugkwam.

‘Why Keep On Breaking My Heart’ en ‘Either Way I Loose’ lijken gericht te zijn op het grote poppubliek dat haar versie van Gershwins ‘I Love You, Porgy’ in 1959 als enorme hit had verwelkomd. De titelsong, die bijna zeven minuten duurt, is een verrukkelijk liefdeslied dat tot Simones mooiste werken behoort.

Auteur: Jim Harrington

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Jim Harrington  is de pop- en jazzrecensent van de Oakland Tribune en de krantengroep ANG. Zijn werk is ondermeer verschenen in bladen Rolling Stone en Razor en in Amerikaanse kranten.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 september 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex