Nell Robinson - The rose of no-man's land  (Waardering Muziekwereld) 9-

Nell Robinson - The rose of no-man's land

Americana-laatbloeiertje Nell Robinson pakt uit met haar meest prestigieuze project tot op heden. In een productie van de voor zijn werk voor anderen almaar meer onder de lovende woorden bedolven Joe Henry liet ze zich voor “The Rose Of No-Man’s Land” inspireren door ruim 250 jaar aan familiegeschiedenis. Vandaar ook de ondertitel “An American Family’s Musical Journey From The American Revolution To The Present”. Brieven, verhalen, gedichten, liedjes, Robinson liet voor het in kaart brengen van de (oorlogs)ervaringen van haar voorouders hoegenaamd geen enkele zich op haar weg aandienende bron ongebruikt. En dat leidt uiteindelijk dan ook quasi als vanzelfsprekend tot een heerlijk authentiek aanvoelend geheel.

Een geheel, waarin ze zich andermaal kan doen gelden als een bijzonder straffe zangeres. Iets wat haar in het verleden al meermaals vergelijkingen opleverde met groten der aarde als een Hazel Dickens, een Emmylou Harris, een Dolly Parton en een Patsy Cline. En dat zal ook ditmaal weer niet anders gaan zijn, geloof ons maar! Met haar kristalheldere stem streelt Robinson immers voortdurend de zinnen. Bluegrass, country, americana, dan wel folk, het gaat haar allemaal even goed af. Ze laat met haar engelengezang de grenzen tussen die stijlen bij nader inzicht zo goed als volledig vervagen.

En ze stond er ditmaal overigens ook niet helemaal alleen voor. Dat de gerenommeerde Joe Henry bereid werd gevonden om het project in goede banen te leiden vermeldden we eerder al, dat ook Ramblin’ Jack Elliott, Kris Kristofferson, John Doe, Jim Nunally, schrijfster Maxine Hong Kingston en actrice Kathy Baker een aanzienlijke duit in het zakje kwamen doen nog niet. En dan hadden we het nog niet over kanjers van muzikanten als Zach Harmon, Greg Leisz, Craig Eastman, David Piltch, Levon Henry en Keith Little. Zij zorgen voor het muzikale decorum, Robinson doet de rest!

Tal van traditionals en songs van onder anderen Bill Monroe, Luther Presley, Rodney Crowell, Johnny Cash, Mel Tillis en Guy Clark passeren zo de revue. Naast diverse gesproken passages. Enkele brieven, een gedicht en een verhaal vormen als het ware het cement tussen de stenen der liedjes.

De muzikale schattenjagers onder jullie weten daarmee allicht genoeg…

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 december 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex