Miles Davis - Kind of blue  (Waardering Muziekwereld) 10

Miles Davis - Kind of blue

Soms wordt de hype rond een album al te verstikkend. Termen als ‘klassiek’, ‘grensverleggend’ en ‘mijlpaal’ worden al te gemakkelijk gebruikt en ontnemen het zicht op de waarde van het oorspronkelijk materiaal. Gelukkig is dat bij Kind Of Blue niet aan de orde – dit album is zonder meer een genrebepalend moment in de muziek van de 20e eeuw.

Vanaf 1955 speelde Davis samen met saxofonist John Coltrane, en in de jaren erna schaafden Davis en zijn groep aan hun geluid, wat uitliep op Kind Of Blue. De vijf nummers stonden na twee sessies van in totaal 9 uur op de band, wat des te opmerkelijker is omdat de band de stukken nog nooit eerder had gespeeld – een trucje dat Davis regelmatig gebruikte omdat individuele artiesten zich dan meer op hun spel zouden concentreren. Hij hield de voorbereidingen ook heel kort, maar wist zijn muzikanten aan te voeren in een sprankelend vertoon van spontaniteit. Vanaf het midtempo ‘So What’ swingt het album door een breed scala van stijlen; het wonderschone ‘Blue In Green’ met Wynton Kelly’s gedempte pianoklanken onder Davis’ droevige trompet; en de lome Latijnse invloeden in ‘Flamenco Sketches’. De bandleden waren zo op elkaar afgestemd dat ze voor de vijf nummers maar zes takes nodig hadden – inderdaad, alleen ‘Flamenco Sketches’ moest een keertje over.

Het album werd vanaf het begin overladen met lof. Maar zelfs Davis was niet volmaakt. Drie nummers waren opgenomen in de verkeerde toonsoort (wat op latere releases gecorrigeerd werd). Maar dat was je natuurlijk meteen al opgevallen.

Auteur: Seth Jacobson

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Seth Jacobson schrijft over muziek en populaire cultuur voor The Daily Mirror en de bladen Jack, Zleazenation en Dazed & Confused, en over de vreemde kanten van het leven voor het blad Bizarre.

 

Tracklist:

01. So What (Davis)                                9.25

02. Freddie Freeloader (Davis)             9.49

03. Blue In Green (Davis)                        5.37

04. All Blues (Davis)                             11.35 

05. Flamenco Sketches (Davis)            9.28

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 oktober 2014

Listen tracks

Website

Recensie 1001 Albums, die je gehoord moet hebben!

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats