Michael Veitch - Wake up call  (Waardering Muziekwereld) 8

Michael Veitch - Wake up call

Singer-songwriter Michael Veitch is allicht nog niet zo bekend bij het grote publiek. Deze Amerikaanse muzikant belandde na ettelijke omzwervingen door Amerika en Canada uiteindelijk in de Duitse stad München waar hij gedurende twee jaar heeft gewoond en gewerkt. Hij werd in de beginjaren ’90 ontdekt door de Amerikaanse folkzangeres Shawn Colvin en kwam ook in de belangstelling toen de Amerikaanse sociale activiste, folkzangeres en songschrijfster Judy Collins zijn liedje Veteran’s Day in 2013 opnam voor haar album Judy Collins With Friends.

Begin dit jaar bracht Michael Veitch dan de plaat Box Of Letters uit met oude opnamen van liveoptredens tijdens tournees en voor allerlei radioshows in de periode van 2000 tot 2016. Nu volgt daar een vijf songs tellende ep op die onder de titel Wake Up Call zal verschijnen. De vijf liedjes zijn stuk voor stuk sociaal en politiek geïnspireerde nummers met het net vermelde Veteran’s Day helemaal vooraan op de tracklijst. Op de video bij deze recensie kunt u zijn akoestische live vertolking van die song bekijken en beluisteren. In Pleding Allegiance komt hij op voor economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid voor iedere burger in de wereld. In Voices Of The Old Days herinnert hij de jongere generaties aan de gruwel van de voorbije Wereldoorlogen. Die song kwam tot stand nadat hij het allereerst geopende Nazi-concentratiekamp van Dachau in Beieren had bezocht, iets wat een beklijvende indruk op hem had nagelaten. Song nummer vier op dit minischijfje is White Rose, een liedje dat als een eerbetoon dient te worden beschouwd voor de ‘witte roos’-studenten uit München die tegen het fascisme van Hitler protesteerden en dat met hun leven moesten bekopen. Slotsong Happy Fourth Of July herinnert de luisteraars nog eens aan wat die Amerikaanse ‘Independence Day’-feestdag eigenlijk betekent, namelijk de historische datum waarop Amerika 241 jaar geleden zijn onafhankelijkheid heeft uitgeroepen op 4 juli 1776.

De mooie tenorstem van Michael Veitch klinkt overtuigend en rustgevend in deze liedjes en de teksten bij de songs vormen een soort geschiedenisles voor de luisteraar. Het zijn nummers met meestal optimistische boodschappen die u zullen doen nadenken over het leven en over alle mechanismen die ons welzijn en ons gelukkig zijn kunnen beïnvloeden. Michael, graag snel meer van dit moois.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 juli 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex