Mejram - Mejram   (Waardering Muziekwereld) 8

Mejram - Mejram

De Zweedse folk- en popgroep ‘Mejram’ uit Göteborg noemt zichzelf een brug tussen Göteborg en Nashville, omdat de door hen gebrachte muziek de traditionele folkmuziek verenigt en verzoent met Americana. ‘Mejram’ is Zweeds voor ‘marjolein’, de zachtere en zoetere variant van ‘oregano’ die vaak als kruiding dient bij vleesgerechten. Of die definitie ook representatief moet zijn voor wat dit Zweedse kwartet in hun liedjes brengt is tot nader order niet bekend.

De groep rond zangeres en mandoline- en pianospeelster Amanda Frisk, gitarist en drummer Jonathan Hansson, violiste Gabriella Josefsson en bouzouki- en contrabasspeler Marcus Fenn brengt op hun debuutplaat “Mejram” tien liedjes waarvan de helft in de voor ons onverstaanbare Zweedse taal worden gezongen en waar voor de andere helft voor het beter begrijpbare Engels werd geopteerd.

Als eerste single werd gekozen voor de song Erase You die we op de eerste video in een live-uitvoering meegeven. Het uptempo gebrachte nummer The Turn vormt het onderwerp van de tweede video waarin ook live wordt gezongen door dit viertal. De album openingstrack is echter gereserveerd voor het mooi gezongen liedje Vogue.

De keuze van deze band om vijf liedjes in de Zweedse taal te brengen beperkt volgens ons de mogelijkheden om internationaal door te breken met hun muziek, want voor de verhalende folkliedjes is het begrijpen van wat er verteld wordt toch zeer belangrijk. Dat is voor ons ook de voornaamste reden waarom wij het Engelstalige Heavy Rain en de zes minuten durende piano- en vioolballad Heidi wel tot onze favoriete nummers uit dit eerste album van ‘Mejram’ willen rekenen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex