Matthijs Rolleman - Golden cage: the album  (Waardering Muziekwereld) 8

Matthijs Rolleman - Golden cage: the album

Matthijs Rolleman, begonnen als drummer, heeft zich de laatste jaren ontpopt tot componist en songwriter. Zo startte hij het BAM! Festival in Hengelo (dat op 20 mei haar tiende verjaardag viert en elk jaar ruim 13.000 bezoekers trekt) en ging zijn eerste musical Het Hijgend Hert in 2014 in première in een uitverkochte Theaters Tilburg.

Golden Cage is zijn nieuwste geesteskind, een theatraal concert dat door Nederland trekt en er worden aanverwante workshops gegeven op basis- en voorgezet onderwijs. De theatertour leidde ook tot een studioalbum Golden Cage: The Album dat op 16 maart verscheen. Het is een conceptalbum, waarbij Golden Cage je meeneemt in de emotionele achtbaan van Emma, een vrouw van 60 jaar die vol spijt terugdenkt aan haar jongere jaren. Waar ging het mis? Ging het wel echt mis? Waar draaide het nou allemaal om? Met inspiratiebronnen als Massive Attack, James Blake en Gessafelstein gaat de luisteraar elke keer met een nieuwe zangeres (het is immers ieders eigen verhaal) op zoek naar de antwoorden. Het album heeft Rolleman zelf van begin tot eind geschreven, geproduceerd en natuurlijk ingedrumd. Rolleman wilde Golden Cage meer op een concert dan op een musical laten lijken en daarin is hij goed geslaagd. Tevens vormt Golden Cage als studieproject de afsluiting van zijn studie aan de Rockacademie.

Het conceptalbum bevat een gesproken intro en outro (Licht In De Gang I en II) en dat kan nieuwsgierige luisteraars (bijvoorbeeld via Spotify) gelijk doen afhaken, maar dat zou erg zonde zijn. Het tweede nummer voert je al gelijk naar een prachtig folkpopnummer met deels meerstemmige vrouwelijke vocalen en synthesizers dat vanaf halverwege het nummer uiterst verrassend wordt bijgestaan door een stukje rap. Het erop volgende nummer Say Yes is een prachtige ballad met trompetbijdrage (naar mijn smaak het mooiste nummer van het album) en ook de vierde track I Keep Dreaming start met trompet waarna het vrouwelijke vocale gedeelte de muziek overneemt met de trompet nog steeds in de interludes tot het eind toe. Deze eerste nummers zetten de toon voor de eerste helft van het conceptalbum dat heel prettig meeluistert. Nummers die er voor mij verder uitspringen zijn: Why Do We Forget (had zomaar een nummer van Massive Attack kunnen zijn), alsmede de fraaie pianoballade Burning Ships. Het tweede deel van Golden Cage is meer elektronisch en dat sprak mij tijdens de diverse luisterbeurten toch wat minder aan.

Achtergrondinformatie over het album zelf was voor mij helaas moeilijk tot lastig te vinden. Zoals eerder gememoreerd, wordt ieder vocaal nummer door een andere zangeres voor haar rekening genomen, en ik ontdekte met enig speurwerk dat de Zwolse Margot Zoer (voor mij een nieuwe naam) één van die zangeressen is. Golden Cage is een heel interessant conceptalbum geworden van Matthijs Rolleman, duidelijk een muzikaal talent met veel passie. Spijtig is wel dat de fraaie conceptlijn van het eerste deel van het album niet wordt doorgetrokken in de tweede helft. En vermelding van de credits, zoals namen van musici en zangeressen, was ook wel handig geweest.

Al met al en weerwil van enige kritiekpuntjes een zeer interessant conceptalbum, een genre dat niet zo vaak verschijnt op de vaderlandse platenmarkt. Golden Cage zal wellicht de voorbode worden voor meer toekomstige verrassingen, die Matthijs Rolleman voor ons in petto heeft.

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 april 2017

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex