Marty Robbins - Gunfighter ballads and trail songs  (Waardering Muziekwereld) 9

Marty Robbins - Gunfighter ballads and trail songs

Martin Robinsson zei vaak dat hij een ongelukkige jeugd had gehad. Hij hield in elk geval iets positiefs over aan zijn opvoeding, namelijk een liefde voor het Westen. Hij groeide op in het stoffige Glendale, Arizona, waar hij altijd de nieuwste film van Gene Autry ging bekijken als hij even geen paarden hoefde te temmen met zijn broer. Na verschillende hitjes in de jaren 50 putte Robbins, zoals hij nu heette, uit zijn western-achtergrond voor dit genredoorbrekende, trendsettende album.

Gunfighter Ballads And Trail songs, opgenomen in één dag met een goed geoefende band, was een hommage aan het oude Westen. Sommige nummers waren ‘story-songs’, met name ‘Billy The Kid’ en ‘The Strawberry Roan’. Wat het album bijzonder maakt, zijn de vier songs van Robbins’ hand, gezongen in zijn onmiskenbare zoetgevooisde stijl. In ‘Big Iron’ komt een mythe uit het wilde Westen, gebaseerd op verhalen die de jonge Robbins van zijn grootvader, een Texasranger, hoorde, op beeldende wijze tot leven. In ‘El Paso’, dat hetzelfde thema behandelt, vertelt Robbins in de ik-persoon hoe hij een vreemdeling neerschoot om de liefde van een mysterieus Mexicaans meisje. Het nummer was de eerste countrysong die een Grammy won; de elpee waar het van kwam, diende als voorbeeld voor de talloze countryconceptalbums die volgden.

Robbins boekte nog andere successen in de hitparade, maar ook als acteur, tv-presentator, schrijver (hij schreef een roman, The Small Man) en stock-carcoureur.

Auteur: Will Fulford-Jones

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Will Fulford Jones is overdag redacteur van reisgidsen voor het Londense Time Out en schrijft 's avonds over muziek.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 juli 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex