Mark Huff - Stars for eyes (Waardering Muziekwereld) 8

Mark Huff - Stars for eyes

Het was reeds 8 jaar geleden dat wij nog iets vernomen hadden van de Amerikaanse zanger Mark Huff, toen ter gelegenheid van de release van zijn album Feels Like California. Twee jaar geleden had hij ook nog wel een zes tracks tellende ep Down River uitgebracht, maar die heeft om één of andere reden onze redactie nooit weten te bereiken. Deze uit Las Vegas afkomstige singer-songwriter verhuisde in 2003 naar Nashville, Tennessee om van daaruit zijn muzikale droom waar te gaan maken en daar lijkt hij toch meer en meer in te gaan slagen.

Vooral zijn nieuwste album Stars For Eyes wist van meet af aan onze aandacht te trekken. Daar zijn wel een paar redenen voor te bedenken. Allereerst dat het elf zelf gecomponeerde nummers tellende album van een zeer hoge kwaliteit is, naast de aanwezigheid van ‘Grammy Award’-winnaar Chad Brown (van o.a. Ryan Adams, Faith Hill en Tom Russell) in de producersstoel. In de opnamestudio kreeg Mark Huff bovendien de deskundige hulp van enkele topmuzikanten zoals Doug Lancio, gitarist bij onder andere. John Hiatt, Nanci Griffith en Patty Griffin, naast Mike Vargo, bassist bij Allison Moorer en Micah Hulscher, keyboardsspeler bij countryzangeres Margo Price. De meest opvallende naam op de gastenlijst is echter die van Julie Christensen, de backing vocaliste van Leonard Cohen sinds decennia, die op dit album eenzelfde rol komt vertolken bij de coverversie van Mark Huff van het van Cohen stammende nummer Almost Like The Blues van diens cd Popular Problems uit 2014.

Stars For Eyes is al het negende studioalbum van Mark Huff en het zou zonder meer weleens zijn allerbeste plaat uit zijn carrière kunnen worden. De tien liedjes die hij zelf voor dit album heeft geschreven klinken zeer actueel, modern en qua tekstuele inhoud wordt je als luisteraar ook direct aangesproken en geboeid. Albumopener Prison Door is een uptempo gebrachte rocksong, gevolgd door de titeltrack Stars For Eyes, een wat dromerige popsong over problemen die kunnen opduiken als je opeens hals over kop verliefd wordt. Carolina Blue en Heart Beating Without You zijn countryballads ‘pur sang’ met de obligate pedal steelgitaar van Russ Pahl (o.a. ‘Pretenders’, John Hiatt en Lana Del Rey) en gedragen door een vrij emotionele zangpartij. De invloeden van artiesten als Bob Dylan en Tom Petty zijn duidelijk aanwezig in de sound die Mark Huff voor zichzelf heeft ontwikkeld, vooral in het nummer Big City Down horen we Tom Petty als een muzikale geest door de song waden en ook in het speelse God In Geography zitten er enkele elementen van de melodieus rockende Petty. Het liedje Nightingale is een zachtjes swingende countryrocksong, terwijl het akoestische I Know You Don’t Want My Love de veel donkerdere oorden van een afgewezen liefde gaat opzoeken. Het nummer Albatros moet je een paar keer beluisteren om helemaal in de ban van die song te geraken, maar eens het zover is kom je er niet meer van los.

Stars For Eyes van Mark Huff is een boeiende plaat met een zeer gevarieerd aanbod aan songs die aantonen dat deze singer-songwriter over tonnen talent beschikt om kwalitatief hoogstaande liedjes te componeren en ze daarna ook nog eens zelf op plaat voor de eeuwigheid vast te leggen.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 26 april 2018

Listen tracks

Website

 

Terug naar Hoofdindex