Malcolm Holcombe - The RCA Sessions   (Waardering Muziekwereld) 9

Malcolm Holcombe - The RCA Sessions

Malcolm Holcombe had het zich veel gemakkelijker kunnen maken. Hij had twee decennia aan plaatmateriaal ook eenvoudigweg kunnen compileren op een soortement best of-album. Maar dat deed de beste man dus niet. Voor z’n jubileumplaat putte hij weliswaar uit het materiaal van elk van z’n elf eerdere releases, maar alle weerhouden liedjes werden vervolgens wel keurig opnieuw ingeblikt. Dat gebeurde in het najaar van 2014 in de legendarische RCA Studios in Nashville.

Samen met Jared Tyler (dobro, elektrische gitaar, lap steel en zang), David Roe Rorick (staande bas), Tammy Rogers (fiddle, mandoline en zang), Ken Coomer (drums en percussie), Jelly Roll Johnson (harmonica) en Siobhan Maher-Kennedy en Maura O’Connell (beiden zang) interpreteert Holcombe hier dingen als “Who Carried You”, “Mister In Morgantown”, “I Feel Like A Train”, “Doncha Miss That Water”, “The Empty Jar”, “Butcher In Town”, “To Drink The Rain”, “Early Mornin’”, “I Never Heard You Knockin’”, “I Call The Shots”, “My Ol Radio”, “Goin’ Home”, “Down The River”, “Pitiful Blues” en “A Far Cry”. De enige volstrekt nieuwe deun is het met Jelly Roll Johnson in steun opgenomen live-favorietje “Mouth Harp Man”. Daardoor meteen ook één van de meest opvallende bijdragen van het geheel. Al willen we hier zeker ook niet nalaten om “My Ol Radio” en “A Far Cry” een speciale vermelding mee te geven. Het eerste omwille van de zalige vocale rugdekking van de bekoorlijke Siobhan Maher-Kennedy erin, het tweede omwille van de prominente vocale rol die de onvolprezen Maura O’Connell erin vervullen mag. Door de bijdragen van beide dames krijgen die nummers toch nog net dat ietsje meer.

Opvallend is overigens ook, dat men bij het registreren van het materiaal heeft geprobeerd om ook echt alle aspecten van Holcombe’s live performances te vereeuwigen. Wat concreet betekent, dat we hem hier zowel in z’n dooie eentje, geflankeerd door z’n vaste maatje Jared Tyler als met een heuse band aan het werk horen en zien.

Horen én zien inderdaad, want het door Ray Kennedy en Brian Brinkerhoff geproduceerde “The RCA Sessions” bestaat uit een cd én een dvd. Ideaal dus als aandenken aan een gig van de man of misschien ook wel juist als surrogaat daarvoor. Hoe dan ook van het allerbeste wat zich vandaag de dag in de schemerzone tussen Americana, folk en blues vinden laat. Holcombe is wat ons betreft één van de allerbeste Americana singer-songwriters überhaupt. En met z’n "schuurpapieren” stem bovendien ook één van de meest markante, binnen het genre actieve figuren.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 juni 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex