Léah Kline - This precious life  (Waardering Muziekwereld) 9

Léah Kline - This precious life

Léah Kline is een – tegenwoordig in Amsterdam gevestigde – Amerikaanse zangeres die al een hele carrière achter de rug heeft. Ooit begonnen als danseres en actrice (o.a. Patriot Games met Harrison Ford) belandde ze via Joop van den Ende musicals in Nederland waar ze sinds 2002 jazz zingt als soliste met diverse bezettingen, workshops geeft over het verbinden van stem en lijf en in haar vrije tijd gepassioneerd yoga beoefent.

This Precious Life is volledig tot stand gekomen via crowdfunding en is een ingetogen prestatie van gezongen en gesproken eigen werk van bassist/componist Cord Heineking en van Léah zelf als dichteres. De 9 tracks (er is ook nog een 10e bonustrack) laten zich kenmerken door diepe lagen cool jazz grooves, dromerige soundscapes, gezongen harmonieën en vrije improvisaties van bas, keys, drums, percussie, gitaar en vocals. This Precious Life is na Léah’s bijdragen gedurende de afgelopen zeven jaar aan albums van anderen een prima initiatief en het is fijn om te constateren dat crowdfunding ook in haar geval lonend is gebleken.

This Precious Life laat in tegenstelling tot haar debuut Playground van elf jaar geleden een veel meer ingetogen Léah Kline horen, die de luisteraar meevoert in haar wonderlijke wereld van lyriek en klanken met soul-, jazz- en gospelinvloeden. Met haar betoverende soepele kristalheldere – soms hypnotiserende - stem en prima getimede fraseringen en door het ontbreken van gebruikelijke jazzsolo’s in de nummers wijkt This Precious Life nadrukkelijk af van de gebruikelijke vocal jazzalbums en daarmee onderscheidt Léah Kline zich op verrassende wijze van de veelal clichématige releases die tegenwoordig nagenoeg dagelijks verschijnen (vooral vanuit Japan). Met This Precious Life is Kline met verve in haar missie geslaagd om jazz en meditatie tot een perfecte kruisbestuiving te laten samenvloeien. Dat zal menig liefhebber van cool jazz, zeer zeker fans van Gretchen Peters, absoluut aanspreken. Speciale aandacht nog voor bonustrack (10) New Technology Blues (track 5 is de studioversie), waar Léah in de extended version 1 minuut gesproken woord toevoegt, waarmee Léah een ondeugende en humorvolle kant van haar laat zien.

This Precious Life is uitgebracht in een zeer verzorgd kartonnen digipack met een dun inlegboekje, waarin keurig alle songteksten zijn opgenomen. Het album kunt u kopen via CdBaby: https://www.cdbaby.com/cd/thispreciouslife

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 augustus 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex